Drömtårta är en sån där riktig klassiker. Fick jag välja rulltårta när jag var liten så blev det alltid drömtårta och samma sak gäller för mina barn nu när det är deras tur att välja.
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Botten:
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Rulla ihop den försiktigt och låt den svalna.
Smörkräm:
100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Vispa smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och rör till sist ner äggulan.
Bred fyllningen på den avsvalnade kakan och rulla ihop den. Just den här gången så smaksätta jag även med frystorkade hallon tillsammans med smörkrämen. Supergott!!
Låt ligga kallt en stund innan den ska delas.
Fler recept med choklad hittar du HÄR
Hur gör du för att få smörkrämen så vit? Jag får den gul när jag gör den😉 ser trevligare ut vit😉.
Tack för underbara bakverk
Helmligheten är att vispa, vispa, vispa :). Jag brukar köra ca 10 minuter på högsta fart med elvispen så blir den vit och fluffig.
Kram Tessan
Har du tips på hur man får botten bra? Min blir alltid så tunn och bränd.
Min favvokaka också!
Tunn tycker jag att den ska vara, för då blir det lättare att rulla den :). Men bränd vill man ju inte ha den såklart.
Mitt tips är att hålla koll på kakan i ugnen. Det är så pass hög värma och kort gräddningstid att bara en minut extra kan förstöra den. Hellre då att man plockar ut den någon minut innan om man ser att den börjar bli bränd.
Kram Tessan
Vet du varför det inte går att bre på fyllningen utan att det lossnar kaka, den följer liksom med när man brer.
Så tacksam om du kan ge mig tips.
Det jag kan tänka mig är att kakan inte svalnat helt altenativt att fyllningen inte är tillräckligt mjuk. Den måste verkligen vara rumstempererad så man kan bre ut den utan problem.
Hoppas att svaret kan vara till någon hjälp.
Kram Tessan
Tror du att det funkar att blanda i frysta hallon i smörkrämen?
Det finns alltid en risk att det skär sig. Jag skulle rekommendera torkade hallon, finns bland baktillbehören i de flesta butiker.
Rullas den ihop innan den svalnat alltså utan smörkräm?
Om man vill så gör man det. Jag gör det för att minska risken försprickor när man sedan rullar ihop den med fyllning men man måste inte göra det.
Hej Tessan!
Hur lång tid tar det från att jag börjar baka denna dröm tills jag kan avnjuta den?
/Lena
Jag har tyvärr inte tagit tid så jag vet inte. Det går snabbt att vispa ihop smeten till kakan. Sen behöver den ju svalna ordentligt innan man lägger i smörkrämen. Smörkrämen kan man göra medan kakan svalnar.