Citronkladdkaka med vit chokladgrädde är den perfekta kakan för oss som älskar citron. Så frisk och fräsch och den vita chokladgrädden är verkligen pricken över i:et på den här kakan. Jag smulade dessutom ner lite frystorkade hallon. Supergott tycker jag men det är jättegod precis som den är också.
Den vita chokladgrädden ska du gärna förbereda dagen innan servering så den hinner bli riktigt kall innan du vispar upp den. Även kakan går jättebra att göra dagen innan och förvara i kylskåp tills det är dags att servera.
Man kan även välja att bara baka kladdkakan och servera med en klick lättvispad grädde till… Och jordgubbar. Man gör som man vill helt enkelt :).
Citronkladdkaka (ca 12 bitar):
150 gram smör
150 gram vit choklad
2 st normalstora citroner (rivet skal och saft)
2 st ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en form (22-24 cm) genom att smöra och bröa den.
Smält smöret i en kastrull och dra av från plattan. Hacka den vita chokladen och rör ner den i det varma smöret så att den smälter. Rör ner citronskalet från båda citronerna och saften från en av dem.
Rör ner resterande ingredienser och blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda 15-17 minuter. Låt svalna helt.
Vit chokladgrädde:
3 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
Värm upp grädden i en kastrull (ska ej koka). Hacka den vita chokladen och rör ner i den varma grädden.
Låt svalna och ställ i kylskåp. Grädden ska vara riktigt kall när du vispar upp den och gärna ha stått i kylen ca 6 timmar eller över natten.
Vispa till lagom konsistens och spritsa ut på kakan. Strö gärna över färska eller torkade bär vid serveringen.