Här kommer ett perfekt recept på supergoda blåbärsmazariner.
Jag är ju tokig i mazariner och det här är en av mina favoriter. Jag tycker verkligen att du ska testa dem.
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Mördeg:
225 gram rumsvarmt smör
7 dl vetemjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten (om det behövs)
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra blåbärskompotten så den hinner svalna. Se instruktioner under fyllningen nedan. Det går jättebra att byta ut måt blåbärssylt om man inte har blåbär hemma.
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, för hand eller i matberedare. Arbeta degen så lite som möjligt så blir kakorna mörare. Om degen blir för torr så tillsätt någon msk vatten.
Dela degen i 30 små bitar och tryck ut i formarna. Jag använder mazarinformar av aliminium så beroende på vilken form du använder så kan antalet variera
Fyllning:
400 gram mandelmassa
200 gram rumsvarmt smör
5 ägg
1 msk vaniljsocker
225 gram blåbär
1 dl strösocker
Börja med att göra blåbärskompotten. Häll helt enkelt blåbär och strösocker i enkastrull och koka upp. Låt sedan koka på medelvärme tills ungefär halva mängen finns kvar. Ställ sedan åt sidan och låt svalna. Den kommer stelna rätt mycket när den svalnad och blir då i konsistensen som sylt.
Rör ihop smör och mandelmassa och sedan äggen, ett i taget, och rör tills smeten är jämn och fin. Avsluta med att blanda ner vaniljsockret.
Ställ formarna på en plåt och börja med att bre ut lite blåbärskompott i bottnen. Fyll dem sedan till ca 3/4 delar med smet.
Grädda i ca 15-20 minuter i 175 grader.
Låt dem svalna helt innan du gör glasyren.
Glasyr:
4 dl florsocker
2,5 msk vatten
1 tsk blåbärskompott
Blanda alla ingredienserna till en glasyr.. Häll inte i allt vattnet på en gång utan ta lite i taget tills glasyren känns bra. Blanda i lite blåbärskompott för färgens skull.
Går det att erdätta äggen i receptet?
Jag har aldrig testat det tyvärr. Jag hittade den här sidan där man kan läsa lite om vad man kan byta ut ägg mot I olika recept. Kanske den kan vara till hjälp.
https://www.undervarttak.se/ersatta-agg-i-bakning-5-bra-tips/
Går dessa att göra i förhand och frysa?
Gör klart allt utom glasyren så kan du frysa in dem. Sedan är det bara att ta ut dem och lägga på glasyren den dagen de ska serveras.
Dessa blev en sådan otrolig succé på kalaset! Svärmor, som inte är så förtjust i mazariner, sa att de var bland de godaste hon ätit. Får bli mitt standarrecept i framtiden! 🙏🏼
Åh, vad roligt ❤️❤️❤️