Godis, Högtider, Jul

Chokladkola med en touch av chili

wpid-psx_20151222_005422.jpg

Nu måste jag snart sluta göra godis om vi inte ska rulla fram efter julafton! Till mitt försvar så ger jag faktiskt bort en stor del av det som tillverkas i present till kollegor och vänner så vi kommer inte äta ALLt själva.

Idag gjorde jag en klassisk chokladkola som jag smaksatte med chiliflingor. Gillar man inte chili så skippar men bara det eller ersätter med någon annan krydda. Kanske lite flingsalt.

Man jag gillar chili så jag blev väldigt nöjd med den här kolan måste jag säga 🙂

Chokladkola med en touch av chili:
3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
50 gram smör
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
ca 0,5 tsk chiliflingor

Klä en form, ca 15×20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör tills allt har smält ihop. Koka på medelhög värme tills kolan har en temperatur på 120 grader. Rör om någon gång ibland, men inte för ofta. Ta bort kastrullen från plattan och häll smeten i formen. Låt svalna och stelna i rumstemperatur och skär kolan med en vass kniv i fyrkantiga bitar.

wpid-psx_20151222_003632.jpg

wpid-psx_20151222_003747.jpg

wpid-psx_20151222_004946.jpg

Här kan man nöja sig om man vill, kolorna är fantastiskt goda som de är.  Jag valde dock att doppa dem i choklad och dekorera dem med guldpulver. De blev jättefina och goda och kommer lysa upp godisfatet fint på julafton. Och blir det några över så är de direktkvalificerade till nyår ;-). Viktigt när man doppar godis i choklad är att den är tempererad. Den stelnar mycket bättre och kladdar inte lika mycket när det ska ätas sen.

Tempererad choklad:

200 gram mörk choklad

Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48-50 grader, ta av från värmen och rör sedan ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27-28 grader. Värm därefter upp den till 31-32 grader.
När detta är gjort går det bra att doppa kolorna i chokladen och den kommer då stelna fint. Man kan gärna värma upp igen efter hand men man får inte gå över 31-32 grader för då för man göra om igen (eller äta kladdig choklad 😉 ).

När kolorna är doppade så dekorera gärna efter hand och efter eget tycke och smak.

wpid-psx_20151222_005154.jpg

wpid-psx_20151222_011542.jpg

wpid-psx_20151222_005815.jpg
Lägg ditt hembakta julgodis i en ask och ge bort i present. I min ask hittar du Skumtomtekola, lakritstryfflar, mariannetryfflar, fudge med kola och pecannötter samt chokladkola med chili.

4 reaktioner på ”Chokladkola med en touch av chili

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.