Frasiga lussebullar med vaniljsmör
Nu närmar sig lucia med stormsteg och det är absolut dags att börja lussebaket. Här är klassiska lussebullar med en liten tvist. En liten klick vaniljsmör i varje virvel ger en otroligt saftig och god lussekatt.
En lite lyxigare lussebulle helt enkelt 🙂
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Lussebullar (36 st):
1 gram saffran (2 pkt)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (800 gram)
russin
mjöl till utbakning
Fyllning:
75 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulvereller 3 tsk vaniljsocker
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret och häll på rommen eller vattnet och rör om. Låt stå minst 30 minuter.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör (delat i bitar) och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt sedan resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand och låt den jäsa under bakduk i en timme.
Blanda smör, socker och vanilj till fyllningen.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och baka ut till lussebullar. Tryck i russin efter smak, jag brukar ha två i varje ände. Tryck en fördjupning i varje ände vid russinen och klicka i vaniljfyllning.
Lägg bullarna på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. När de svalnat sikta över florsocker.
Ser såå mycket godare ut än vanliga lussekatter! Måste testa någon gång! Lånar receptet om jag får. Om jag bloggar det lovar jag att länka till dig, är det ok?
Riktigt trevlig bakblogg 🙂
Supergoda. Och om man fryser dem så är det bara att pudra på lite nytt florsocker när de tinat så är de som nya :-).
Blogga gärna vidare och en länk är alltid trevligt 🙂
Jättegoda , idag 17/7 23 tänker jag baka dem 😀smaskigt😋
Helt rätt! 😊
Åh så gott det ser ut 🙂
Ser riktigt goda ut ????