Som utlovat kommer här recept och beskrivning på Casandras Frost-gräddtårta. Jag orkar inte ens räkna på hur många Frosttårtor jag gjort men den här gick iallafall både snabbt och enkelt så jag kände att jag ville dela med mig av receptet.
C fick själv bestämma smaker så det blev banan och choklad. För mig gick tankarna direkt till Marängsviss så jag täckte med grädde och dekorerade med maränger. Det blev verkligen jättegott! Jag valde också att göra en våningstårta i storlekarna 18 cm och 10 cm men receptet går även att använda till en ca 22 cm stor vanlig tårta. OM man är rädd att någon ska missa att tårtan är inspirerad av Frost så kan man göra som jag och köpa ett Elsa-ljus och ett par isfacklor 😉
Obs: Chokladfyllningen ska helst förberedas dagen innan!
Tårtbotten ”Tre lika”:
4-5 ägg
Socker (ca 2,5 dl)
Vetemjöl/potatismjöl (ca 1,25+1,25 dl )
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du hälften mjöl och hälften potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form (ca 22 cm) eller två formar (ca 10 cm och 18 cm) med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 30-40 minuter (22 cm), 20-25 minuter (10 cm) eller 25-30 minuter (18 cm). Du kan ha både 10 cm och 18 cm formen i ugnen samtidigt men 10 cm formen måste tas ut tidigare. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3 delar.
Fyll första lagret med gräddkräm och skivade bananer. Fyll andra lagret med chokladfluff och skivade bananer. Gör du tårtan som våningstårta så använd en tårtbricka eller en bit inplastad kartong under det översta lagret så att du inte skär igenom hela tårtan, utan en våning i taget.
Fyllning
2 bananer
Chokladfluff
Gräddkräm/glasskräm
Chokladfluff:
3 dl grädde
150 gram mörk choklad
Hacka chokladen. Värm grädden men se till att den inte kokar. Ta av från plattan och blanda ner chokladen. Rör tills den är helt uppblandad och ställ sedan i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa sedan som vanlig grädde till fast konsistens.
Gräddkräm/glasskräm:
1 dl mjölk
2 msk snabbmarsanpulver
3 dl grädde
Vispa upp grädden. Vispa mjölk och marsan och blanda sedan vaniljkrämen och grädden.
Dekoration:
3-5 dl grädde
blå pastafärg eller karamellfärg (jag hade skyblue från Wilton)
Maränger
Snöflingetrössel, minimaränger eller Snöflingor av sockerpasta.
Vispa grädden fast och färga den med blå färg. Sprista med en stjärformad sprits i ett vågigt mönster nerifrån och upp runt hela tårtan. Dekorera med maränger och snöflingor. Jag gjorde egna i sockerpasta men det finns även snöflingeströssel eller stjärnströssel. Vill man kan man även ha minimaränger att dekorera med utefter sidorna så det blir lite snöeffekt.
Åh jättefint :D.