Det här receptet blev faktiskt efterfrågat av en läsare som hade hör att man kunde göra bröd på havregrynsgröt. Och då är det klart att jag fixar fram ett recpet 🙂
Det blev jättegoda saftiga frallor och det är ju perfekt om man får gröt över efter frukosten. Eller så kokar man upp det specifikt till brödet för det går ju faktiskt både lätt och snabbt.
Grötbröd (12 frallor):
1,5 dl havregryn
2,5 dl vatten
50 gram smör
2,5 dl mjölk
1 paket jäst (50 gram)
0,5 dl socker eller sirap
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
Koka samman havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Ta bort från plattan. Blanda i mjölken och smula därefter ner jästen och rör tills den löser sig i gröten (kolla för säkerhetsskull att det är fingervarmt först). Rör ner socker eller sirap och salt och arbeta därefter ner vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens där degen släpper bunken. Jäs under duk eller plastfolie i 30 minuter. Baka ut till små bullar eller platta/kavla dem till runda tekakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel om du gör tekakor och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Grädda i 250 grader i cirka 6 minuter om du plattat ut dem till tekakor, annars 8-10 minuter.
Save
Svar: Inom 24 timmar
Håller tummarna hårt!
Vilket mumsigt bröd detta blev 🙂 Väldigt uppskattat här hemmaoch så enkelt att baka. Tack för receptet. Kram Anna
Åh, vad roligt att höra! <3 Här hemma gillar vi extra mycket bröd som är lätt att baka så det här är en favorit 🙂
Åh sånt här gjorde Williams förskola till barnen när han gick där. Länge undrar hur man gör, ska absolut göra detta 🙂
Det är jättegott, hoppas att det smakar <3