Småkakor

Jitterbuggare

wpid-psx_20160219_164408.jpg

Det händer att jag får frågan om jag aldrig misslyckas när jag bakar. SJÄLVKLART händer det någon gång ibland, men då hamnar det väldigt sällan här på bloggen 😉

Kakan jag har bakat idag är en sådan som jag fick göra ett par gånger innan jag fick till det. God blev den, men inte vacker. Men jag ger inte upp! Den har kakan har varit en av mina favoriter sedan jag var liten så jag vill så väldigt gärna få till den.
Vad är problemet tänker ni (som inte försökt er på att baka den själva), det ser ju inte så svårt ut.
Problemet är att de gärna ”brakar ihop” när man skär dem och att de aldrig blir så där runda och fina som på bilden i receptet.

Idag hade jag tänkt igenom mitt tidigare misslyckande och lärt av det och därför tänker jag dela med mig av mina tips för lyckade jitterbuggare. De blev kanskw inte helt perfekta med definitivt godkända iallafall 🙂
Jag kan inte garantera att ingenting går fel men jag kan förhoppningsvis öka dina chanser att få till den bättre.

Men som sagt, oavsett hur den ser ut så är den vansinnigt god. Så bli inte avskräckta bara för att jag inte fick till det på första försöket :-).

Mördeg:
4,5 dl mjöl
1 dl socker
200 gram smör
2 äggulor

Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

1. Separera äggen och spara vitorna i ett litet glas eller behållare i kylskåpet.
Blanda smör (kylskåpskallt), socker, äggulor och mjöl till en deg, gärna i matberedare, och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

2. Vispa äggvitor, i en välrengjord skål (helst inte plast), till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt fast och seg, då håller det formen lättare sen när kakan ska rullas.

3. Ta ut degen ur kylen och dela den i två delar. Kavla ut till kvadrater, ca 0,5 cm tjocka. Kavla gärna mellan två lager plastfolie så kan du kavla tunt och fint utan att det kladdar fast vid bänken eller kaveln. Det blir och lättare när kakaan ska rullas då man kan ta hjälp av platsfolien.

4. Fördela marängfyllningen på mördegsplattorna och rulla ihop som rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och ställ in i frysen i (minst) en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader.

wpid-psx_20160218_174707.jpg

wpid-psx_20160218_175123.jpg

5. Skär kakorna i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. HJälp rullen att hålla formen med ena handen samtidigt som du skär försiktigt med en vass kniv med den andra. Behövs det kan du rätta till formen när de ligger på plåten.

wpid-psx_20160218_175234.jpg

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

wpid-psx_20160219_164640.jpg

2 reaktioner på ”Jitterbuggare

  1. Tack snälla du <3
   Fast jag siktar ännu högre till nästa gång. De SKA bli fina småningom!! Har lite hatkärlek till den här kakan 😉
   Goda är de ju som sagt iallafall och nästan alla kakorna försvann till fredagsmyset.
   Kram Tessan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.