Baktips/bloggtips, Familjen, Okategoriserade

Jul på Liseberg och matbloggsevent

wpid-psx_20151130_103836.jpg

Så fort man kommer in genom portarna är det som att komma in i en annan värld. För på Liseberg, till skillnad mot resten av Göteborg, så är det vinter. Snötäckta träd, mysiga bodar och stämningsfull belysning gör att man glömmer slasket utanför och helt plötsligt infinner julstämningen sig.
Överallt är det magiska dofter och förväntan hänger i luften.
Jul på Liseberg har verkligen något för alla. Massor med attraktioner är öppna och överallt står det mysiga bodar med allt från godis och mat till fina smycken och pynt. Jag hade kunnat vara här flera dagar i rad.

Det var första gången för i år och jag var, tillsammans med några andra matbloggare, inbjuden till ett exklusivt event inne på Lisebergs vegetariska restaurang Green Room i fredags. Det var mitt första matbloggsevent och det var fantastiskt roligt bara att träffa andra personer som brinner för samma intresse som jag.

wpid-psx_20151130_103046.jpg

Vi får till att börja med lyssna på en otroligt intressant föreläsning om choklad hållen av Claes Engberg från Berzelii choklad. Han berättar om hur hela processen från skörd till choklad går till och vi får smaka choklad från olika kakaobönor och världsdelar. Väldigt olika smaker men väldigt goda och fina allihop. Ett tips till alla som vill hitta den bästa chokladen i affären; som med så mycket annat så handlar det om att det ska vara så få ingredienser som möjligt på innehållsförteckningen. En riktigt fin mörk choklad ska innehålla 3-5 ingredienser då vet man att det är en bra choklad man får med sig hem.
Vi fick även smaka på Lisebergspralinen som Berzelii choklad tagit fram exklusivt för nöjesparken.

wpid-psx_20151127_194705.jpg

Och den smakar faktiskt nöjespark J! Den är glad och karamellig och med lite crunch i. Smakerna är hallontryffel, karamell och crunch och den smakar helt ljuvligt. Vi får även smaka en tryffel som är precis i min smak. Salt Karamell Lakrits. Ja, mina favoritsmaker samlade i ett helt enkelt. Jag började direkt fundera på bakning med de smakerna så det kommer säkert lite nya, goda recept på det temat snart.

wpid-psx_20151130_103141.jpg

Efter chokladprovningen tar Alexandra Zazzi över. Hon berättar om skillnaden mellan olika olivoljor och pushar också lite på vikten av att göra saker själv från grunden. Hon låter oss smaka på en köpt majonnäs och en som hon själv gjort. Man blir nästan chockad av skillnaden. Både i smak och lukt. Och kanske framför allt innehållsmässigt. Majonnäs går dessutom väldigt snabbt och lätt att göra.

wpid-psx_20151130_103320.jpg
Även oljorna förvånar väldigt mycket, just att det finns så olika smaker. Inget som säger att en är bättre än de andra men de passar definitivt till helt olika saker.

Sen var det dags för julbuffé. Green Room är en helt vegetarisk restaurang och just nu är deras buffé julinspirerad. Jag var väldigt förväntansfull för till skillnad från min kära make därhemma så tycker jag inte att det är nödvändigt med kött i en måltid.
Jag måste säga att buffén var ÖVER alla mina förväntningar. Det fanns massor med smaker och allt var väldigt fräscht och gott. Där fanns rätter som jag kände igen och sådant jag faktiskt aldrig hört talas om.

wpid-psx_20151127_194748.jpg

wpid-psx_20151130_103547.jpg
Mina favoriter på buffén var glaserad oumph  (aldrig hört talas om innan), filodegsrullar med tofu och grönkål, vita bönor i tomatvinaigrette och deras supergoda coleslaw med smak av tryffel. Även blomkållssalladen och brysselkålen fick följa med på andra rundan.
Dessertbordet var också väldigt trevligt och det som stod ut mest för mig där var sötpotatisrullar med apelsinkräm. Nu var jag väldigt mätt när jag kom så långt, och tur var väl det annars hade det kanske inte funnits några kvar till resten av gästerna ;-). Trots detta så lyckades jag faktiskt göra plats för en liten bit av deras goda brownie med polka.
Jag vill verkligen, verkligen rekommendera er att göra ett besök där om ni har vägarna in på Liseberg nu innan jul. Och har ni inte tänkt ha vägarna förbi Liseberg i jul, så tänk om och ta er ditt.

wpid-psx_20151130_110108.jpg

Summeringen av min fredag på Jul på Liseberg är att det är en riktig stämningshöjare och att tar man sig dit så ska man också ta sig dit att upptäcka alla underbara smaker som finns på parken. Ett besök hos Fröken Ellen är ett måste, där hittar man praliner av alla de slag, bland annat den goda Lisebergspralinen och min favorit, tryffeln med smak av Salt karamell lakrits.

Men smaken som hänger kvar i munnen och doften som jag fortfarande känner i minnet är sötpotatisrullen med apelsinkräm som avslutade min buffé på Green Room.

Jag känner mig full av inspiration och längtar efter att sätta ihop lite nya julrecept i ett försök att håla kvar känslan av jul under hela december <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.