I går var det stor familjemiddag och då bjöd jag på en klassisk Lemon meringue pie. Det här är en paj man bara måste göra någon gång i sitt liv så det är bara att sätta i gång 😉
Lemon Meringue Pie:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 gram kallt smör
0,5 dl kallt vatten
1 krm salt
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke eller matberedare. Skär i smöret i små bitar och kör i matberedaren tills det påminner om sand, alternativt nyp ihop med fingrarna.
Droppa över vattnet och kör lite till precis tills degen börjar gå samman.
Rulla ihop till en boll, täck med plastfolie och lägg in i kylen minst en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen till ca 0,5 cm tjocklek och täck pajformen.
Pricka ytan med en gaffel och grädda ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Vill man undvika att skalet reser sig kan man fylla det med torkade ärter.
Fyllning:
1,5 dl socker
150 g smör
Rivet skal och pressad saft av 2 citroner
2 ägg
2 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
Medans skalat svalnar blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den sedan snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.
Öka ugnsvärmen till 250 grader!
Topping:
3 äggvitor
1 dl florsocker
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning till en fast marängsmet.
Spritsa eller bred marängmassan över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning (alternativs bränn av med en gasbrännare. Servera pajen ljummen eller kall.
Men MUMS! Blev så sugen på att göra denna nu, synd att man har äggallergiker i familjen bara.. 🙁
Ja det är ju lite svårt att göra den här äggfri. Du får göra den hemma hos någon kompis istället 😉
Åh så mumsigt! 😀
Går denna att höra dagen innan servering?
Absolut 🙂