Alla hjärtans dag, Baka i långpanna, Midsommar, Mjuka kakor, Påsk

Mazarinkaka med hallon

Mazarinkaka med hallon

Mazarinkaka med ljuvlig smak av hallon. Om man gillar mazariner (som jag gör) och vill bjuda många, så kan det vara smidigt att baka en mazarinkaka i stället för att göra vanliga mazariner.
Just den här är smaksatt med hallon både i kakan och glasyren.

Kakan på bilden har jag gjort i en liten mindre hjärtform (20 cm på högsta stället) och då halverade jag receptet som är beräknat för en form på ca 20×30 cm.

Följ gärna @Tessanbakar på instagram

Mazarinkaka med hallon
Botten:
150 gram rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 äggula

Mazarinfyllning:
400 gram riven mandelmassa
150 gram rumsvarmt smör
1 ägg + 1 äggvita
1 tsk vaniljsocker

Sylt:
250 gram frysta hallon
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk saft från hallon

Börja med att göra mördegsbottnen. Arbeta snabbt ihop smöret med socker och mjöl (med maskin eller för hand). Arbeta sedan in äggulan. Spara äggvitan till fyllningen. Plasta in degen och lägg i kylen medans du gör fyllningen.
Koka upp hallonen och sila av saften (som ska sparas till glasyren). Rör ner socker i hallonen och koka ihop tills det tjocknar något. Rör ner vaniljsockret och dra av från plattan och låt svalna medans du gör mazarinfyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg alla ingredienser till mazarinfyllningen i en bunke och vispa med elvisp till en krämig massa.

Klä formen med bakplåtspapper. Ta fram mördegen ur kylen och tryck ut den i ett jämnt lager i bottnen (ej på sidorna). Bred ut hallonsylten och häll sedan över mazarinfyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna.

När kakan har svalnat helt så gör du glasyren. Tänk på att ta lite vätska i taget så den inte blir för lös. Bred ut glasyren över kakan. Dekorera med strössel eller glasyr i annan färg om du vill. På min kaka blandade jag lite florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr, spritsade små streck och strödde över en strösselblandning.

Tips! Det går att naturligtvis att använda färdig hallonsylt till kakan. För att få den fina hallonfärgen och smaken till glasyren kan man då blanda lite sylt med vatten och sila bort kärnorna.

Testa gärna mina supergoda blåbärsmazariner också

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.