Planerar för fullt inför glöggfikat och kände att jag i år ville testa att göra en mjuk pepparkaka istället för de vanliga hårda. De ska självklart bakas de också men det är kul att ha lite att välja på.
Den här provbakades i helgen och fick högsta betyg direkt. Glasyren gjort av bit choklad och lingonsylt var pricken över i och fick dessutom en fin lila färg. Rekommenderas!
Mjuk pepparkaka:
150 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vaniljyoghurt (el naturell)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
(eller motsvarande mängd pepparkakskrydda)
Sätt ugnen på 175 grader.
VIspa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan vaniljyoghurten och det smälta smöret. Blanda mjöl, bakpulvret och kryddor och rör ner i smeten. Häll sedan smeten i en smord och brödad form. Grädda på galler nederst i ugnen i ca 50 minuter.
Själp upp och låt svalna.
Smält 50-100 gram vit choklad och rör ner 0,5 dl rårörda lingon eller lingonsylt. Låt svalna något och ringla sedan över kakan.
Save
Det blev väldigt mycket smet, två kakor räckte den till… Nåväl, en och en halv då. Kanske jag har mindre form än det var tönkt för. Smaken var helt perfekt.
Jag tror snarare att det var jag som hade en stor form :-). Jag har korrigerat mängderna i receptet så nu ska det nog bli lite mer lagom.
Kul att du tyckte den blev god 🙂
Åh mums så gott 🙂