Okategoriserade

Oreotårta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Cervera

Oreotårta. Man hör på namnet hur gott det är, eller hur? 🙂

Det här är en klassiker här hemma när Matteo fyller år. Jag bakade den första gången till honom när han fyllde fem år, då förklädd till en turtlestårta. När han fyllde nio gömde den sig i en Fortnitetårta men nu fick den visa sitt rätta jag.

Jag måste erkänna att hur kul det än är att göra tematårtor så föredrar jag den här 🙂

Följ gärna @tessanbakar på instagram

oreotårta

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader  och klä en springform, ca 18 cm med bakplåtspapper. Se till att papperskanten går upp några cm över kanten, det ska bli en hög tårtbotten. För att pappret ska fästa bra i formen så brukar jag först smörja formen med lite smör, sen smörar jag den sidan av pappret som ska vara mot kakan och fäster sedan inuti formen.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt, vispa med elvisp i minst 5 minuter.
Rör ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggblandningen. Vänd försiktigt tills allt är helt blandat och smeten är slät.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter, kolla med en sticka så att bottnen är helt klar.
Tag ut och låt svalna ordentligt innan du delar i fyra bottnar. Jag gör ofta bottnen dagen innan och låter den stå i kylen tills det är dags att dela den.

Jag brukar använda en springform som redan har ganska höga kanter och sedan förlänga ytterligare med bakplåtspapper. Den här formen från Cervera kostar bara 149:- i 18 cm och finns i flera storlekar.

Fyllning/Frosting:
4 dl grädde
1 krm bakpulver
400 gram philadelphia
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 paket oreokakor

Jordgubbar, hallon eller blåbär delade i små bitar.

Vispa grädde med bakpulver till en ganska fast konsistens. Bakpulvret har man i för att kunna vispa grädden lite hårdare än vanligt utan att den blir till smör.
Krossa kexen till smulor (för hand eller i mixer) och blanda med philadelphiaost och vaniljsocker.
Rör ner grädden i philadelphiablandningen.

Montera tårtan genom att spritsa en ring av frosting ytterst på den nedre bottnen och lägg bär inne i ringen. Täck med mer frosting och lägg på nästa lager. Upprepa med lager två och tre. När du lagt på den sista delen av bottnen täcker du hela tårtan med frosting.
Jag brukar spara lite frosting till dekorationen.

Dekorera tårtan med Oreos frosting och bär. Ställ i kylen tills det är dags att servera.

Fler goda tårtor hittar du här.

oreotårta


Advertisements

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.