Det här är ett lite allt-i-ett recept. En paj med både rabarber och vaniljfyllning som gör den perfekt att ta med till stranden, på picknicken, till jobbet eller knytkalaset.
Jag älskar verkligen rabarber och tycker om när den syrliga rabarbersmaken bryter av mot en lite sötare smak, som i det här fallet är vanilj från marsanpulvret.
Rabarberfyllning:
600 gram rabarber
25 gram smör
1,5 dl socker
4 msk snabbmarsan
Rensa rabarberna och leka dem i små bitar. Lägg rabarberna tillsammans med smör och socker i en kastrull. Låt koka upp och puttra ett par minuter innan du drar av från plattan och rör ner marsanpulvret.
Mördeg:
5 dl mjöl
200 g smör
1 dl florsocker
1 msk kallt vatten
1 ägg
Skär tunna skivor av smöret och nyp ihop det i en bunke tillsammans med mjölet och florsocker, tillsätt sedan 1 ägg och lite vatten. Forma snabbt ihop till en deg, plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Överarbeta inte degen för då förlorar den sin sprödhet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen lagom till en form (ca 25 cm), skär bort överbliven deg och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter.
Vaniljfyllning:
2 dl kall mjölk
4 msk snabbmarsan
Vispa till en fast kräm och bred ut i pajskalet, häll sedan över rabarberkompotten.
Skär remsor av resterande deg och fläta ett rutnät över pajen. Jag gjorde små blommor istället med en kakutstickare. Pensla degen med ett uppvispat ägg och grädda i ca 20 minuter (fortfarande i 200 grader).
Det går självklart alldeles utmärkt att göra egen vaniljkräm () men det här är den snabba, enkla varianten
#rabarberpaj
Save
[…] Rabarberpaj med vaniljkräm Det här är ett lite allt-i-ett recept. En paj med både rabarber och vaniljfyllning som gör den perfekt att ta med till stranden, på picknicken, till jobbet eller knytkalaset. Jag älskar verkligen rabarber och tycker om när den syrliga rabarbersmaken bryter av mot en lite sötare smak, som i det här fallet är vanilj från marsanpulvret. […]