Tårtor

Bamsetårta Steg-för-steg

Bamsetårta1

I helgen gjorde jag min första Bamstetårta och för en gång skull så var jag vaken med kameran också. Här kommer därför en liten steg-för-steg på ur jag gjorde min Bamse hoppar ut ur tårtan-tårta :-).

Jag är inte världsbäst på att modellera men nog ser man att det är Bamse iallafall. Och fördelen är att den är rätt enkel i modellen och därför hyfsat lätt att få till. Det som är viktigt att tänka på är att göra själva Bamse i god tid så han hinner stelna lite. Jag gjorde kroppen i gumpaste som stelnar bättre än sugarpaste men eftersom man stöttar upp figuren med bollar när den väl är på tårtan så är det faktiskt inte nödvändigt.

bamse-tutorial-beskrivning-steg-för-steg

 1. Du behöver brun, blå, svart och gul sockerpasta till Bamse enligt bilden. Röd och vit till Dunderhonungsburken.

2. Ta den mindre bruna bollen och klä in den i blå sockerpasta enligt bilden. Sätt på hängslen och knappar. Andvänd lite ätbart lim om det inte fastnar.

3. Ta den större bruna bollen och forma en nos.

4 och 5. Forma armar med tassar av de avlånga bitarna. Sätt i en tandbetare eller en bit okokt spagetti som du kan fästa armen med sen. Ställ armarna med stöd så de håller formen medans de stelnar.

6. Sätt på nos, ögon och ögonbryn på ansiktet. Gör en liten mun och dra ett streck upp till nosen. Vill man så kan man sätta på ett par små vita prickar på ögon och nos som highlights.

7. Forma den röda bollen till en honungsburk. Kavla ut en liten bit av den vita sockerpastan och skär ut etiketten, rulla resten till en boll och platta ut till locket.

8. Platta ut de små bruna bollarna och tryck med en balltool eller liknande i mitten till öron. Skär lite i kansten på öronen så det ser ut som lite spretig päls.

9. Ta den blå pastan och forma till en luva. Skär ett par hack längs upp för den rätta Bamselooken.

10. Montera ihop Bamse enligt bilden. Jag limmade även på ett par ”pälstussar” på kinderna. Se till att ha ordentligt med stöd runt om medans figuren stelnar. Låt gärna torka ett par dagar.

11. Ta fram till fyllda och spacklade tårta. Kavla ut två rundlar gul marsipan eller sockerpasta och lägg den ena på toppen av tårtan.

12. Klipp ut en bit bakplåtspapper som är lite mindre än den gula marsipanen. Klipp gärna några jack i den in mot mitten så blir den lättare att ta bort sen.

13. Kavla ut röd marsipan eller sockerpasta, lägg på den andra gula rundels och kavla lite till. Täck tårtan och se till att det gula hamnar nedåt mitt uppe på tårtan.

14. Mät ut en lagom stor cirkel som passar för din tårta och storleken på din figur och skär sedan försiktigt enligt bilden. Se till att du kommer ända ner till bakplåtspappret men inte igenom.

15. Vik ut flikarna och pilla ut bakplåtspappret.

16. Sätt i din gubbe. Jag satte Bamsefiguren på en ca 1 cm hög marsipanboll då jag tyckte han kom lite lågt ner. Rulla bollar i olika storlekar och fyll runt Bamse. Låt gärna några bollar hamna utanför. Bollarna är inte bara fina utan hjälper ochså till att stöta upp Bamses armar.

Lycka till!

Bamsetårta3

#tutorial #stegförsteg #beskrivning #bamsetårta #bamse #sockerpasta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.