Bröd

Rågsiktslimpa med nötter och torkad frukt

Med ett grundrecept på rågsiktslimpa som bas så gick jag loss lite med kryddning och öste i lite av varje. Jag är nöjd. Maken är nöjd. Till och med ett av barnen blev förtjust och de brukar skrika till av förskräckelse om de hittar så mycket som ett vallmofrö på sina mackor så det var en stor framgång.

En god smakrik limpa fylld med nötter och torkad frukt. Jag gjorde det lite enkelt för mig och köpte en ekologisk müslimix från Tant grön innehållande solroskärnor, pumpakärnor, russin, kokoschips, valnötter, tranbär, goijibär och äpplen som jag smaksatte med.

I en del affärer kan man plocka den här typen av ingredienser i lösvikt så då kan man verkligen få med precis det man vill.

50 gram smör
50 gram jäst
3 dl vatten
2 dl matyoghurt
0,5 dl sirap
1,5 tsk salt
0,5 tsk brödkrydda (frivilligt)
1,4 liter rågsikt
200 gram  valfria nötter och torkad frukt/bär

Smält smöret och häll på vatten och matyoghurt i en kastrull. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll på vätskan och blanda ut jästen. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor. Rör i mjölet och blanda ihop till en deg. Arbeta degen i tre minuter i maskin eller sex minuter för hand. Arbeta in nöt- och fruktmixen i degen.

Låt jäsa övertäckt med bakduk eller plastfilm i 40 minuter.
Knåda degen på mjölet bakbord i några minuter och dela den sen i två delar.
Forma två limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Om du vill så kan du snitta bröden med en vass kniv i tre – fyra snitt innan sista jäsningen. Det går också bra att snitta precis innan bakning.

Sätt på ugnen 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter (innertemperatur på 94 grader). Ta ut och låt limporna svalna på galler under bakduk.

Var supergott att äta en nybakad ljummen smörgås med smör, ost och lite paprika. Mmm!

8 reaktioner på ”Rågsiktslimpa med nötter och torkad frukt

  1. Det ser ju jättegott ut, nötter och frukt är gott i bröd =) Håller själv på att testa olika sorters bröd här hemma nu, har köpt en silikonform för minilimpor som jag provar lite olika brödsorter i nu =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.