Högtider, Jul, Okategoriserade, Tårtor

Raindeercake

wpid-psx_20151219_122051.jpg

Igår kväll ställde sig min man och svärfar och gjorde korv här hemma. Pyssligt värre kände jag och var bara tvungen att kontra med att slänga ihop en liten tårta.
Tänkte vi kunde ha den till att fira in jullovet lite grann. Perfekt till lillejulafton kanske?

Min tårta är bara 10 cm och blir en perfekt liten familjetårta :-). Vill man göra den större så rekommenderar jag att man gör en lite högre tårtbotten så proportionerna blir rätt.

Jag hade en tårtbotten i frysen som jag tog ut tre 10 cm rundlar av. Det går bra med vilken tårtbotten som helst, köpt eller hembakad.

Chokladganache:
150 gram mörk choklad (med kaffesmak)
1,25 dl grädde

Fyllning: Hallonsylt

Hacka chokladen. Värm upp grädden så den nästan kokar och slå den över den hackade chokladen. Rör till en slät chokladkräm och ställ kallt en liten stund.
Fyll tårtan med hallonsylt och chokladganache på varje lager och täck sedan hela tårtan med ganache.

Horn:
Smält och temperera ca 50 gram mörk choklad. Ta fram ett bakplåtspapper och rita två horn på fri hand. Jag vek pappret dubbelt och kalkerade av det första hornet så de blev likadana fast spegelvända. Häll upp chokladen i en påse och klipp ett hål längst ner. Spritsa ett lager i mallen på pappret. tryck fast en tandpetare längst ner på varje horn, så hälften är i chokladen och hälften utanför. Spritsa på ännu ett lager choklad och låt stelna, gärna i kylen.

Ögon, näsa och fräknar:
Jag gjorde mina i kristyr och det var helt perfekt. Spritsa först ut vita ögon och färga sedan resten av kristyren svart. Spritsa en rejäl nos, några fräknar och två prickar på ögonen. Självklart går det här att göra i vit och mörk choklad istället.

Sätt fast hornen överst på tårtan och dekorera med ögon, nos och fräknar. Vill man liva upp den lite så kan man göra en röd nos i stället :-). Kanske av några gelehallon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.