Tårtor

Sminktårta

Sminktårta1

 

När tårtslaget nyligen gick på TV så blev Lindas sminktårta Elwiras stora favorit och hon tyckte domarna var helt galna som skickade hem henne den veckan.
Så nu ville hon ha en sminktårta när hon fyllde år. Jag förklarade direkt att, nog för att mamma kan göra tårtor men en sååå fin blir det inte. Men jag gjorde mitt bästa och efter stränga direktiv om vilka färger som gällde så gjorde jag en tårta i form av en necessär men lite smink liggande runt om. Lagom är bäst ;-).

Nedan hittar du recept och lite tips på hur du får ihop grunden till en väsktårta.

Tårtbotten:
5 ägg
socker (ca 2,5 dl)
vetemjöl/potatismjöl (ca 1,25+1,25 dl)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

tre lika tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre likadana glas. I den första knäcker du äggen. I den andra fyller du upp till samma nivå med strösocker och i den tredje likadant fast 50/50 vetemjöl och potatismjöl. I mjölblandningen rör du sedan ner bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna upp emot tio minuter. Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt runt tills det är helt blandat. Smöra en 22-24 cm form, klä den med bakplåtspapper och häll upp smeten. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka att den är helt klar!

Fyllning 1:
4 msk snabbmarsan
2 dl kall mjölk

Vispa med elvisp till en fast kräm.

Fyllning 2+3:
3 dl grädde
0,5 dl hallonsylt

Samt jordgubbssylt alternativt färska jordgubbar på alla lager.

När bottnen har svalnat så delar du den rakt över så du får två halvmånar. Ställ dem upp brevid varandra och skär eventuellt till lite om du vill ha någon speciell form på din väska. Jag skar bara av lite högst upp så den blev lite plattare på toppen.

Sminktårta3

Sminktårta4

Dela sedan i fyra våningar på samma sätt som en vanlig tårtbotten.
Fyll tårtan med vaniljkräm och sylt på nedre lagret och hallongrädde och sylt på de två resterande.

Sminktårta5

Vira in hela tårtan i plastfolie och låt den sätta sig i kylen i minst 3-4 timmar men gärna över natten. Detta är för att den ska bli lite stabilare och för att det ska vara lättare att spackla tårtan sen.

Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 mask kokande vatten

Vispa allt tillsammans i 5-10 minuter till det är riktigt fluffigt.

Spackla tårtan med smörkräm. Spackla är när man täcker hela tårtan med ett tunt lager av tex smörkräm för att skapa en barriär mellan tårtan och marsipanen för att förhindra att marsipanen smälter. Det blir även en slätare och finare tårta.
Ställ tårtan i kylen tills smörkrämen stelnat, ca 30 minuter.

Täck tårtan med marsipan i önskad färg. Jag använde 500 gram marsipan till min tårta och då räckte det till rosetten på sidan också.
Jag valde att göra ett diamantmönster på min för att förstärka intrycket av necessär sen satte jag en ätbar sockerpärla i varje kryss. Jag gjorde ett spänne i sockerpasta som jag satte högst upp och markerade ”sömmarna” med remmar av marsipan.

Sminktårta6

Ögnskuggorna gjorde jag grunden av svart sockerpasta som jag sedan fyllde med dekorationskristyr. Namnet skrev jag med nagellack, även det gjort av dekorationskristyr.

Sminktårta7

#tutorial #stegförsteg #väsktårta #sminktårta

Save

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.