Tårtor

Tårtbotten tre lika

 
Det här är nog den tårtbotten de allra flesta använder och jag vet inte ursprunget men jag tänkte dela med mig av receptet till dig som råkar passera min blogg 🙂
 
Idén är att man i stället för att mäta i dl, mäter upp samma mängd ägg, socker och mjöl/potatismjöl i tre glas så att proportionerna blir rätt.
 
 
Hur många ägg du behöver beror på hur stor bakform du har. Här är de mått jag brukar använda till mina formar.

15 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
22 cm: 4 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
25 cm:  6 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
30 cm: 9-10 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver

 

 
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt. Jag brukar köra på medel/låg hastighet i ca 10 minuter. Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggsmeten.
 
 
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.

 
Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över.

Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i 175 grader ca:

20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg
45 minuter för 8-9 ägg

 
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Plasta in ordentligt om den ska frysas. Jag bakar alltid min botten ett par dagar i förväg då den är lättare att dela när den varit fryst.
 
Lycka till!
 
Advertisements

15 reaktioner på ”Tårtbotten tre lika

  1. Jag funderar på mängden socker och mjöl till tårtbotten. Jag ser på glasen att det är samma mängd. Är det så du menar? Eller har du något annat du går efter?
    Tack!

  2. Har misslyckats kapitalt två gånger med detta recept!
    Det måste fattas något i beskrivningen…
    Ägget flyter upp på ytan och stelnar som en maräng och smeten under locket stelnar aldrig. Gräddade en 4-äggssmet i över 45 min.
    Ska det verkligen inte vara något fett i smeten?

    /DiB

    1. Vad tråkigt, jag har aldrig hört att någon råkat ut för något liknande.
      Det är viktigt att vispa ägg och socker länge (10 min) och inte på för hög hastighet. Sen sikta ner mjölblandningen och röra försiktigt tills allt är blandat.
      Men det värsta som hänt om man missat något brukar vara att den sjunker ihop lite efter gräddning.

  3. Halloj 🙂
    Jag tänkte bara höra ifall du testat att frysa dessa godingar??
    Vill gärna vara händelserna i förväg (hehe) så färdiga, hembakta tårtbottnar i frysen vore ju tipptopp!
    Tack för svar 🙂

  4. Måste bara säga att jag gjorde receptet med 9 ägg… den blir aldrig klar! Klar utvändig men inte i mitten… ska man inte ha i något salt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.