Alla hjärtans dag, Midsommar, Mjuka kakor, Påsk

Tigerkaka

I går bakade jag en riktig klassiker här hemma, nämligen Tigerkaka. Maken är barnsligt förtjust i sockerkakor och då framför allt Tigerkaka. Och ibland känner jag att Tigerkakan är lite underskattad. Den är god, jättegod, och sen är det alltid lika spännande att skära upp den och se vad det blev för mönster den här gången 🙂

Tigerkaka:
200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk minst 3%

3 msk startk kaffe
3 msk kakao

Smöra och bröda en form på 1,5-2 liter och sätt ugnen på 175 grader. Kakan ska gräddas i nedre delen av ugnen så passa på att sätta gallret på rätt nivå direkt så du inte behöver göra det när ugnen varm.
Lägg smör, socker och vaniljsocker i en skål och vispa tills det blir fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda mjöl, och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten varvat med mjölken. Rör ihop till en jämn smet.
Dela upp smeten i två skålar. Blanda kakao och kaffet och rör ner i den ena skålen.
Varva båda smetarna i formen. Jag brukar göra lite olika här, ibland häller jag upp smetarna i två spritspåsar och varvar mellan den ljusa och den mörka smeten och iblan häller jag bara i den ljusa först och sen den mörka och ”virvlar” med en gaffel.


Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Kolla med en sticka så att den är klar (ingen smet ska fastna på stickan) annars låter du den stå några minuter till. Tänk på att gräddningstiden kan variera mellan olika ugnar.. Täck över kakan om den riskerar att brännas.

Vänta minst 10 minuter efter att du tagit ut kakan innan du stjälper upp den från formen.

Inte sugen på just tigerkaka? HÄR hittar du fler mjuka kakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.