Antog en utmaning om att skapa en Lakerskaka om SM-guldet togs hem igår. Så idag blev det att ta fram förklädet och göra en orange kaka (för det var visst ett krav Charlotte Bergman?).
Får hoppas att kidsen sen förstår att fredagsmyset ska ätas med andakt 😉
Det blev en orange blåbärsgrotta med mango- och havtornskristyr.
Stort grattis till Växjö Lakers!! Jag är faktiskt gammal Växjöbo och gillar hockey. Nu för tiden är det Frölunda som gäller men jag minns med värme kalla torsdagar i Växjös gamla ishall med varm choklad och div 3 hockey 🙂
Vill ni av någon anledning inte fira Växjö Lakers så är det bara att skippa den orange färgen så har ni en jättegod liten kaka ändå.
Lakerskaka:
200 gram smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Orange hushållsfärg (frivilligt)
Blåbärssylt
Kristyr:
1 dl florsocker
Ca 2 tsk Finnerödja ”Bara bär” Havtorn och Mango
Orange hushållsfärg (frivilligt)
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt önskad mängd färg. Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Rör ner det i smeten. Arbeta samman till en deg. Dela i 24 delar, rulla dem till kulor och lägg i minimuffinsformar. Tryck en fördjupning i varje degkula med mjölat finger och lägg ca 1 tsk sylt i varje grop.
Grädda ca 18 minuter.
Lägg florsocker i en liten skål och tillsätt färg och lite Mango- och havtornspuré i taget tills det blir en lagom tjock kristyr.
När kakan har svalnat helt så spritsar du ut kristy och låter stelna.