Tårtor

Blixtentårta – Steg för steg

 

wpid-psx_20151031_102039.jpg

Som utlovat så kommer här en liten tutorial på hur man kan bygga ihop sin egen Blixtentårta. Jag kommer huvudsakligen visa hur man enklast får till formen och lite snabbt förklara hur jag gjort mina dekorationer. Sen tycker jag att man kan dekorera den precis så enkelt eller avancerat som man själv vill. Jag har ju en hel del färger och liknande hemma så jag har målat en del för hand. Det blir jättefint även om man gör blixten och siffrorna helt i gult så man gör på sin nivå helt enkelt.

Börja med att baka en tårtbotten (recept hittar du HÄR) i önskad storlek (går bra med köpt också men blir mycket trixigare när överdelen ska byggas på). Jag gjorde min i en form på 25 cm och beräknar att den ska räcka till åtminstonde 16 bitar. Bakar du bottnen själv så gör det gärna dagen innan och antingen frys eller kyl den över natten så är det lättare att dela den.

Lägg bottnen framför dig och dela den enligt bilden. Mittendelen och en av sidorna ska sedan delas som vanligt i tre delar. Spara den andra sidan så länge.

wpid-1446244186240.jpg
Så här delar du bottnen

Fyll bottnarna med önska fyllning och bygg ihop så att du läggen en av sidodelarna i framänden av bilen och skär till den så den smalnar av lite på mitten.

wpid-20151030_234843.jpg

Ta sidodelen som är kvar och dela den på mitten enligt bilden. Dela sen i två ”våningar” och bygg på med fyllning mellan. Se bilden. Plasta sedan in och låt stå i kylen och dra ihop sig minst några timmar. Det är för att tårtan allting sjunker ihop lite efter man fyllt den och det vill man att den ska göra INNAN man spacklar den och klär in den i marsipan, så slipper man att det blir veck på den efter en stund.

wpid-20151030_234911.jpg

När den har stått till sig så är det dags att spackla med smörkräm. Recept hittar du HÄR.

Börja med en så kallad ”smulspackling”, dvs täck tårtan med ett tunt lager smörkräm för att binda alla smulorna. Ställ sedan in i kylen en liten stund igen. Sedan är det dags att spackla och skapa former. Jag byggde upp lite på sidorna framme på motorhuven och fixade till en lite lutande vinkel på vindrutan. Ett tips är att rota fram en liten Blixtenbil om du har någon och få inspiration från den.

Nu måste tårtan in i kylen igen så att smörkrämen stelnar så pass att den håller formen när man täcker den. Under tiden passar det perfekt att förbereda dekorationerna.

Jag ritade upp en blixt på ett papper och klippte ut. Sedan hade jag den som mall. Tänk på att Blixtarna ska vara spegelvända så att de passar på vardera sidan. På samma sätt gjorde jag siffrorna 95, två mindre set till sidorna och ett lite större till taket. Ögonen och rutorna väntade jag med tills bilen var täckt men även de gjorde jag på samma sätt. Klipp ut i papper, kolla så att måtten stämmer och skär sedan ut i sockerpasta eller marsipan.

wpid-20151030_235139.jpg

wpid-20151030_235453.jpg

Jag målade mina siffror och blixtar med en blandning av vodka och röd pastafärg. Det är viktigt att blanda färgen med spit och inte vatten då det dunstar fortare så inte sockerpastan smälter. För reklammärken på motorhuven skar jag bara ut en rund cirkel och en liten rektangel sen målade jag detaljerna med ätbar guldfärg, men det går lika bra att rulla tunna trådar av gul sockerpasta.

När du täcker bilen så tänk på att inte kavla ut för tunt då det behöver sträckas en del för att inte spricka eller vecka sig. Som vanligt ät det viktigt att kavla ut större än bilen så du har en del att arbeta med. Skär sedan bort överflödig /marsipan/sockerpasta och använd den till att göra en ”vinge” bak på bilen. Jag rullande en korv som jag plattade till lite och sedan formade jag till två tringlar som jag fäste ytterst.

Limma på alla dekorationerna men kristyr eller ätbart lim. Vill man kan man forma till fyra däck och sätta fast på sidorna. Munnen ritade jag på men en liten ”balltool”. Har man ingen sån så passar den runda sidan på en knappnål bra.

Hoppas att beskrivningen har varit till lite hjälp och tänk på att man får göra, och dekorera sin Blixten hur man vill. Kort, tjock, lång, smal, hög, låg. Du bestämmer :-).

wpid-psx_20151031_102423.jpg

wpid-psx_20151031_102209.jpg

6 reaktioner på ”Blixtentårta – Steg för steg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.