Vaniljrutor i långpanna är en riktig favorit hos många och den är väldigt god måste jag säga!
Dom här goda vaniljrutorna är enkla att göra och påminner smakmässigt lite om vaniljhjärtan. Jag har hittils inte träffat någon som inte fullkomligt älskar dom här.
Och långpannekakor, det gillar vi. Lätt att baka och räcker till många 🙂
Det här receptet är beräknat för en liten långpanna på 20×30 cm men det går jättebra att dubbla satsen och göra den i en stor långpanna på ca 30×40 cm. Tänk då på att göra degen i två omgångar (om du inte har en jättestor matberedare)
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Fler långpannekakor hittar du här.
Vaniljrutor (24 st):
300 gram smör
6 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
250 gram kesella vanilj (1 burk)
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 20×30 cm, med bakplåtspapper.
Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter min. Pudra över florsocker precis före servering.
Förvaras i kylskåp och håller sig fint i åtmindstonde en vecka.
#vaniljrutor #vaniljhjärtan #långpanna
Går det bra att frysa?
Det går alldeles utmärkt.
Istället för kesella, går det bra med färsk ost? Philadelphia?
Mvh S
Hej! Ursäkta sent svar. Jag tror inte att det blir så bra i just det här receptet.
Älskar dem👍❤
Tack snälla ❤
[…] till idén är från de omåttligt populära vaniljrutorna men med en smak av chocolate chip cookies […]
[…] här magiska rabarberrutorna är en liten remake av de omåttligt populära vaniljrutorna jag brukar göra. Minst lika goda, älskar man rabarber lika mycket som jag så är de till och med […]
Hej! Jag förenklar genom att köra med marsankräm som fyllning! Blir också jättegott!
Bra tips 🙂
Är det äggen som får fyllningen att stelna lite i ugnen? Jag gör en testomgång nu med dubbel fyllning för glömde köpa smör så att de räckte till dubbel smuldeg och funderade på om man kunde haft i ett extra egg (5 istället för 4) om dom fyller funktionen ovan. Hoppas att den stelnar som den ska i vilket fall.
Hör gärna av dig och berätta hur det gick.
Jsg river den övre mördegen med mitt rivjärn. Kan också ta med bär ovsnpå fyllningen. Syrliga vinbär eller hallon t ex.
Det går jättebra. Jag har testat både med hallon/blåbär och med rabarber.
https://tessanbakar.se/rabarberrutor/
https://tessanbakar.se/vaniljrutor-med-bar/
Men en långpanna är väll större, nått som passar hela ugnens bredd och inte bara en mindre form på 20×30 cm? En mindre form man har ståendes på gallret borde inte kallas som långpanna. 🙂 Detta förklarar varför många långpannarecept är så vilseledande.
Det är därför jag alltid är någa med att skriva måtten i mina recept. Jag håller nog med dig ändå så i framtiden ska jag skriva form och måtten.
Kram Tessan
Kan man använda en rund form tror du?Vilken storlek.isf.Tänkte det ser lite festligare ut nu i påsk
Jag skulle tro att du kan halvera receptet till en rund form på ca 22-23 cm
Hur länge håller dessa? Ska dom förvaras i rumstemperatur eller i kylskåpet? Ska ha till på söndag, kan jag baka dom imorgon då (onsdag) eller bör man baka dom så nära söndag som möjligt? Mvh
Hej. De ska förvaras i kiylsåp och håller sig fint i åtmindstonde en vecka. Jag lägger till det i receptet för det kan vara fler som vill veta.
vad gott
Mums för vanilj rutor i långpanna
Visst är det gott 😊