Sommar och semester. Vad passar bättre då än en riktigt god kaka?
Idag bjuder jag på receptet på den här saftiga goda chokladkakan med både kakao och smält choklad. Med en härligt rosa hallonglasyr på så piggar den upp vilken dag som helst :-). Jag strödde även på lite torkade hallon för att förstärka hallonsmaken ytterligare.
Chokladkaka:
3 dl socker
3 ägg
1 dl mjölk
75 gram smält smör
50-100 gram hackad mörk choklad
3 msk kakao
0,5tsk salt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en bakform.
Blrja med att smälta smöret. Rör ner salt, kakao och hackad choklad och rör tills det är helt utblandat och det inte finns några klumpar. Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölken i äggblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i äggvispet. Blir det för tjockt kan du varva med chokladsåsen annars rör du ner den sist.
Häll smeten i formen och grädda strax under mitten i ugnen i ca 35 minuter.
Tänk på att gräddningstiden kan variera i olika ugnar och kolla med en sticka att den är helt genomgräddad innan du tar ut den.
Låt svalna och själp upp på en tallrik.
Hallonglasyr:
1,5 dl florsocker
Saft från drygt en dl tinade frysta hallon.
Eventuellt vatten
Sila ut saften från hallonen och blanda med florsockret. Späd ev med ett par droppar vatten om det behövs. Glasyren ska vara ganska trögflytande men ändå så pass att den kan rinna ner för kakan.
Häll eller spritsa glasyren på kakan.
Dekorera med hallon.
Save
Save
Vackert, sakligt och åtråvärt.
Glasyr-ligt, också!