Kanelstjärnor är en av mina favoriter till advent. De är väldigt enkla att göra och är så otroligt goda. Dom här MÅSTE finnas med till glöggpremiären (och advent, och jul och… ja ni fattar). Det är helt vanlig mördeg som man kavlar och stansar ut stjärnor (eller hjärtan/änglar/vad som helst) från.
Sen toppar man med socker och kanel, och vips – så har vi en av julens måstekakor.
Receptet ger ca 40 kakor beroende på vilken kakutstickare man har.
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Kanelstjärnor:
125 gram smör
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula (spara vitan till toppingen)
Topping:
1 äggvita,
2 tsk kanel
2 msk socker
Blanda smör, socker, vaniljsocker och mjöl i en matberedare. Kör bara kort tills smöret fördelats. Tillsätt äggulan och kör igen till det har blandats till en dag. Kör man för länge så förlorar kakorna sin sprödhet och det vill vi ju inte.
Ställ degen i kylen och låt den vila kallt i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Strö ut lite mjöl på bakbordet och kavla ut hälften av degen. Låt den andra halvan ligga i kylen under tiden. Ta ut stjärnor med ex pepparkaksmått och lägg kakorna på plåten.
Blanda samman kanel och socker och vispa upp äggvitan. Pensla kakorna med äggvita och strö över kanel- och sockerblandningen. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Håll koll så de inte blir övergräddade.
Upprepa med den andra deghalvan.
Fler goda recept till jul och advent hittar du här.
#Kanelstjärnor #kanelhjärtan #julkakor #småkakor #jul #advent
Hur förvarar man dom och hur länge håller dom?
Dom här är perfekta att förvara i frysen. De tinar på bara några minuter så det är bara att ta fram när det kommer gäster eller man blir lite sugen på en kaka :-). I kylen håller de ett par veckor och i frysen ett par månader.
Åh ser riktigt gott ut detta 😀
Är det bara att byta ut mängden till ett glutenfritt mjölmix?
Jag har inte testat att göra dem glutenfria. Men jag hittade recept på en glutenfri mördeg som du kan använda som bas och sedan göra enligt beskrivningen här 👍
Men hej! Hur glad blev inte jag nu när jag hittade din blogg. Men super fina recept. Vill börja baka nuuuu men gubben kommer väl bli skogstokig, lite sent kanske.
Men super fin blogg tjejen!!!!
Mvh Paula
[…] går kväll smygstartade vi lite och provsmakade våra kanelstjärnor från förra veckan. Vi invigde även barnens nya fina fotomuggar från […]
Dem måste jag prova att baka.
Jag har en känsla av att jag en liten kille här hemma som kommer gilla dem.
Hur tjockt kavlar du degen?
Ca 3 mm gissar jag. Jag har inte mätt så det blir på ett ungefär.
Kan man ha annat istället för ägg? Veg😚
Jag vet faktiskt inte vad man kan ta istället. Jag vet att man i maränger kan ersätta iallafall äggvitan med kikärtsspad, det kanske kan vara något?