Tårtor

Big Hero (Matteo) 6

big hero 6a

I fredags blev Matteo sex år och det firades så klart. När han fyller år så brukar han få önska tema till barnkalaset och så överraskar jag honom med en tårta på födelsedagen när släkten kommer. Vad han har valt får ni se om ett par veckor men min tårta till honom blev den här.

Dels ville jag ta något han inte väntade sig och sen är han ju bara för söt den där vita gubben/roboten :-). Och så fick man ju 6:an lite ”gratis” så att säga. Behöver inte ens göra den.

Det blev en chokladtårta, fylld med dumlefluff, hallonmousse och hallonkompott. Alla recepten hittar du här nedan.
Bred ut ett lager hallonkompott på bottnen och fyll med hallonmousse. På nästa lager tar du hallonkompott och dumlefluff. Jag spacklade tårtan med chokladsmörkräm och täckte med marsipan som jag färgat röd med gelfärg. Totalt till tårtan gick det åt nästan 500 gram röd marsipan. Ögonen gjorde jag med svart sockerpasta och även det vita är sockerpasta. Dekorationerna på den här tårtan är väldigt enkla. Jag ritade bara upp på papper och skar ut de få dekorationer som behövdes. Det behöver inte alltid
vara så komplicerat för att bli bra :-).

Ps. 6-åringen var supernöjd!

Chokladbotten (20 cm):
5 ägg
Mjöl+potatismjöl+kakao
socker
1 tsk bakpulver+1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du 1/3-del mjöl, 1/3-del kakao och 1/3-del potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 40 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.

Hallonmousse:
150 gram frysta hallon
0,5 dl florsocker
75 gram philadelphiaost
3 gelatinblad
1,5 dl dl grädde

Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter. Passera hallonen genom en sil eller mixa med en stavmixer och låt svalna en stund. Jag mixar mina men vill man ha den helt slät så är det bättre att sila. Blanda hälften av hallonsaften/mixade hallonen med philadelphia och florsocker.
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i resten av hallonsaften/mixade hallonen på låg värme tills de löst upp helt. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-philadelphian.
Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Dumlefluff:
180 gram Dumle (23 st)
3 dl grädde

Värm grädden i en kastrull. OBS, får ej koka!! Ta bort från plattan, klipp ner dumlekolorna och rör tills det är helt utblandat. Ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
Vispa som vanlig grädde och fyll tårtan.

Hallonkompott:
200 gram hallon
0,5 dl strösocker

Koka ihop hallon och socker och låt svalna. Det gör inget om den är rätt lös i konsistensen, då blir bottnarna lite saftigare

Chokladsmörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
0,5 dl kokande vatten
2-3 msk kakao

Koka upp vattnet och vispa i kakaon så den löser sig.
Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt chokladen och fortsätt vispa 5-10 minuter.

big hero 6b

#bigherosix #bighero6 #bighero6cake

Advertisements

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tårtor

Big Hero (Matteo) 6

big hero 6a

I fredags blev Matteo sex år och det firades så klart. När han fyller år så brukar han få önska tema till barnkalaset och så överraskar jag honom med en tårta på födelsedagen när släkten kommer. Vad han har valt får ni se om ett par veckor men min tårta till honom blev den här.

Dels ville jag ta något han inte väntade sig och sen är han ju bara för söt den där vita gubben/roboten :-). Och så fick man ju 6:an lite ”gratis” så att säga. Behöver inte ens göra den.

Det blev en chokladtårta, fylld med dumlefluff, hallonmousse och hallonkompott. Alla recepten hittar du här nedan.
Bred ut ett lager hallonkompott på bottnen och fyll med hallonmousse. På nästa lager tar du hallonkompott och dumlefluff. Jag spacklade tårtan med chokladsmörkräm och täckte med marsipan som jag färgat röd med gelfärg. Totalt till tårtan gick det åt nästan 500 gram röd marsipan. Ögonen gjorde jag med svart sockerpasta och även det vita är sockerpasta. Dekorationerna på den här tårtan är väldigt enkla. Jag ritade bara upp på papper och skar ut de få dekorationer som behövdes. Det behöver inte alltid
vara så komplicerat för att bli bra :-).

Ps. 6-åringen var supernöjd!

Chokladbotten (20 cm):
5 ägg
Mjöl+potatismjöl+kakao
socker
1 tsk bakpulver+1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du 1/3-del mjöl, 1/3-del kakao och 1/3-del potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 40 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.

Hallonmousse:
150 gram frysta hallon
0,5 dl florsocker
75 gram philadelphiaost
3 gelatinblad
1,5 dl dl grädde

Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter. Passera hallonen genom en sil eller mixa med en stavmixer och låt svalna en stund. Jag mixar mina men vill man ha den helt slät så är det bättre att sila. Blanda hälften av hallonsaften/mixade hallonen med philadelphia och florsocker.
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i resten av hallonsaften/mixade hallonen på låg värme tills de löst upp helt. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-philadelphian.
Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Dumlefluff:
180 gram Dumle (23 st)
3 dl grädde

Värm grädden i en kastrull. OBS, får ej koka!! Ta bort från plattan, klipp ner dumlekolorna och rör tills det är helt utblandat. Ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
Vispa som vanlig grädde och fyll tårtan.

Hallonkompott:
200 gram hallon
0,5 dl strösocker

Koka ihop hallon och socker och låt svalna. Det gör inget om den är rätt lös i konsistensen, då blir bottnarna lite saftigare

Chokladsmörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
0,5 dl kokande vatten
2-3 msk kakao

Koka upp vattnet och vispa i kakaon så den löser sig.
Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt chokladen och fortsätt vispa 5-10 minuter.

big hero 6b

#bigherosix #bighero6 #bighero6cake

Advertisements

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.