Bröd, Okategoriserade

Brytbröd och limpa av samma deg

Det här goda brödet kan jag verkligen rekommendera, det är jättelätt att baka och väldigt gott. Det bästa är att man dessutom får två olika bröd från samma deg. Ett brytbröd och ett formbröd på en och samma gång.

Recept:

50 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
3 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
½ dl rapsolja
3 dl havregryn
17–18 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, rapsolja och havregryn. Rör om och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, 5 x 4. Strö lite mjöl över degen och nagga den med en gaffel (vilket jag glömde). Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

Forma resten av degen (1/3) till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1,5 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

Grädda långpannerutorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in den i ugnen. Låt den svalna i formen.

32 reaktioner på ”Brytbröd och limpa av samma deg

  1. Gomorron!
    Åh nu gjorde du mig verkligen sugen på att baka:)
    Så gott det ser ut! Brytbröden tror jag att jag ska testa med lite spännande fröer på tack snälla för tipset!
    Kram o trevlig fortsatt helg…
    Angelnrone ☆ ♥ ☆

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.