Är man hemma sjuk så kan man ju alltid roa sig med att renskriva recept som inte blivit publicerade tidigare.
Den här tårtan gjorde jag redan förra sommaren men det blev aldig av att jag la ut receptet så… Bättre sent än aldrig 🙂
Saftig chokladbotten:
Den här supergoda bottnen har jag hittat hos bakverk och fikastunder. Jag brukar ofta hitta något jag vill ändra med recept men det här är fulländat så det finns inga förbättringar att göra.
I dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
2 ågg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 15 cm form och klä insidan med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten, så inte smeten rinner över i ugnen.
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret. När smeten är helt slät drar du av den från plattan och låter den svalna. Vispa smöret och resten av sockret poröst och vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Häll smeten i en i formen. Grädda långt ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka att den är klar.
Körsbärsmousse:
Jag gör alltid mina bärmousser på samma sätt. Jag gör en sylt på bären och sedan blandar jag ut med grädde och gelatin. Mängderna här räcker till att täcka och fylla den här tårtan. Mängden gelatin varierar också på vilken typ av tårta man gör. Den här är gjord med rätt tunga bottnar så då får man ta till lite extra gelatin så att inte tårtan trycks ut för mycket.
1,5 dl körsbärssylt (köpt eller hemmagjord)
4 dl grädde
4 gelatinblad
Lägg gelatinbladet i blöt. Vispa grädden hårt. Värm upp 0,5 dl sylt och smält ner gelatinbladen. Blanda sedan först med resten av sylten (det får ju inte vara varmt när det blandas i grädden) och rör sedan ner i körsbärssylten i grädden. Blanda ordetligt så gelatinet fördelas i hela moussen.
Ställ kallt en kvart så den hinner börja stela lite innan du fyller tårtan.
Dela tårtbottnen i tre delar. Är det någon botten som blir större än de andra så är det vettigt att ha den i längst ner.
Lägg lite mousse mellan varje lager. Inte för mycket för då trycks det ut på sidorna. Täck sedan hela tårtan med ett rejält lager mousse. Blir det över så är det bara att lägga upp i portionsskålar och ställa in i kylen.
Jag gjorde ett randmönster på min men den blir jättefin helt slät också. Ställ tårtan i kylen så moussen stelnar.
Chokladganache:
1 dl grädde
200 gram mjölkchoklad
Hacka chokladen och lägg i en skål. Hetta upp grädden, den ska ej koka, och häll sedan den heta grädden på chokladen. Rör om tills allt smält. Nu får man låta den stå till sig till önskad konsistens. Jag ville att min skulle rinna ner över hela tårtan så jag väntade bara tills den hade svalnat tillräckligt för att jag skulle kunna hälla över den. Vill man ha effekten där det rinner lite över kanterna så väntar man tills den blir mer trögflytande.
På med önskad mängd färska körsbär och in i kylen igen. Ta gärna fram 20 min innan servering.
En riktigt härligt sommartårta för chokladälskaren!!