Citronrutor är underbart söta, syrliga, lite kletiga och helt oemotståndliga. Som alla långpannekakor är den smidig att baka till många och att transportera med sig och bjuda på.
Receptet är gjort till en liten långpanna men det går jättebra att dubbla receptet till en stor långpanna.
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Citronrutor (20 bitar):
250 gram smör
4 ägg
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2 citroner
Florsocker till garnering
Sätt ugnen på 175 grader och klä en liten långpanna, ca 25×30 cm, med bakplåtspapper (alternativt smöra och bröa).
Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vaniljsocker och vetemjöl och sikta ner i smeten. Finriv citronskalet och tillsätt tillsammans med saften från citronerna. Rör försiktigt till en slät smet.
Häll till sist ner det smälta smöret och rör återigen tills smeten är slät.
Häll ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Låt kakan svala och pudra sedan över florsocker. Servera med en klick vispad grädde.
Om du mot all för modan skulle få nåhot över så förvara kakan i kylskåp men allra godast är den samma dag.