Tårtor

Docktårta – steg för steg

docktårta barbietårta elsatårta

Här får du se hur jag gör en docktårta – steg för steg.

Att göra en docktårta är riktigt roligt. Framförallt tycker jag att det är betydligt enklare än det ser ut. Åtmindstonde om man har en bra beskrivning 😉

När jag gjorde min senaste Monster High-tårta så var tanken att jag skulle ta ordenligt med steg-för-steg bilder så jag kunde lägga upp en tutorial.
Nu blev jag som vanligt helt uppslukad i processen så det blev inte alls som många bilder som det var tänkt.

Men nog för att göra en liten beskrivning och för att ge lite tips till dig som vill testa men kanske inte riktigt vågat.  

För det mesta gör man med hela dockan i och då tycker jag att man ska göra den i två ”våningar”. Det blir väldigt svårt att skära en tårta som är så hög och den blir inte heller särskillt stabil.
Jag brukar göra två tårtbottnar i 15 cm form (3 ägg vardera). Jag delar bottnarna i tre delar och fyller sedan upp och ner i en bunke. Bunken jag använder är den minsta i ett set jag köpte på Lagerhaus och den passar perfekt till 15 cm formen.
Börja med att klä bunken med plastfolie (ta gärna rätt mycket, det ska räcka över hela formen) och lägg sedan  på den översta delen av tårtbottnen.
Den kan du med fördel skära bort yttersta kanten på så den formar sig lättare efter bunken. Sen fyllning, mellanbotten, fyllning och botten. Sen klipper du ut en lagom stor cirkel av en tårtbricka och ett hål i mitten av tårtbrickan där benen ska gå igenom. Börja med ett tunnt lager fyllning så ser det lite snyggare ut när ni kommer ner till andra våningen på kalaset. Upprepa sedan botten, fyllning, botten, fyllning, botten. Nu sticker tårtan upp en bra bit över kanten på bunken och då sätter jag fast bakformen runt så allt står stabilt. In med tårtan i kylen ett par timmar eller gärna över natten så den sätter sig ordentligt.  

Nu är det dags att vända på tårtan. Lägg en tårtbricka eller tallrik över och se till att tårtan hamnar i mitten Sen vänder du bara på allt och plockar bort bunken, tårtformen och plasten.

Klä av dockan och linda plastfolie runt benen.
Stick ner henne mitt i tårtan och spackla hela tårtan med smörkräm.
Se till att det blir en fin form på kjolen och att smörkrämen är så slät som möjligt så blir resultatet mycket finare.

Ställ in i kylen medans du kavlar ut sugarpaste eller marsipan till kjolen så hinner smörkrämen stelna. På det sättet är det lättare att lägga på och passa in marsipanen utan att förstöra formen.

Det enklaste är att göra en tvådelad klänning som på Frankietårtan där jag har en färg fram och en annan färg runt och bak. Börja med klänningstoppen. Kavla ut en bit marsipan och linda runt överkroppen. Skär ett snitt mitt bak och plocka bort överflödig deg. Ta lite ätbart lim eller vatten på kanterna och tryck ihop. Skär ut en snygg ringning som och skär bort överflödigt nedanför midjan. Kavla ut framstycket och sätt fast på smörkrämen. Skär till midja sidor och bottenkant när den är på plats.

Gör sedan likadant med bakstycket. Skarven vid midjan och på sidorna kan du täcka med vad du vill. Pärlor, volanger eller rullad ”korv”. Sen är det bara att dekorera med vad man vill. Blommor, hjärtan, glitter?
Bara fantasin sätter gränser.  

Har du tillgång till en docköverkropp så går det lättare att göra en lite lägre tårta. Jag brukar även då göra i 15 cm form men lite mer smet (på 4-5 ägg) så det går att dela den i fyra delar. Sen fyller jag precis likadant fast bara i bunken.  

  Här ser ni mina docktårtor. Alla utom den rosa är gjorda i två våningar.  

Hoppas att det här är till lite hjälp. Lämna gärna en kommentar om det är något som är otydligt så ska jag försöka fixa till det.

Eller om du vill ha tips på hur man gör en viss typ av klänning. Så nu är det bara att sätta i gång att baka!  

#tutorial #stegförsteg #docktårta #barbietårta  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.