Det här är lussekatter som blir extra saftiga av fyllningen med smör och vanilj. Fantastiskt fina är de också och man kan helt enkelt inte äta bara en.
Följ gärna @Tessanbakar på instgram
Saffransbullar (40 st):
1 gram saffran (2 pkt)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (800 gram)
Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
(rör ihop alla ingredienser till en smet)
Russin, ägg och pärlsocker
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret och häll på rommen eller vattnet och rör om. Låt stå minst 30 minuter.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör (delat i bitar) och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt sedan resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand och låt den jäsa under bakduk i en timme.
Förbered två plåtar med 20 bullformar på varje. Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till en rektangel, bred hälften av fyllningen och strö över russin efter smak.
Rulla till en rulle och skär upp 20 bullar. Upprepa med andra halvan av degen.
Låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.