Baktips/bloggtips

Fikaresan 2016

PSX_20160916_131408

I förra veckan hade jag den stora förmånen att få följa med på ”Fikaresan 2016” som anordnades av Västsvenska turistrådet med syfte att visa upp Västsverige som turistmål med fika i fokus. Jag bor i Göteborg och nu i efterhand skäms jag lite över att jag inte ens visste om att vi hade en sådan fantastisk fikatradidion så nära. Och så underbara miljöer, nästan inpå knuten.

Vi var ett litet, härligt gäng mat- och bakbloggare som möttes upp i Alingsås i torsdags morse. Underbara människor som jag är otroligt tacksam att jag fick möjligheten att uppleva detta tillsammans med. Det var Fredriks fika, Trattoria och Zeinas Kitchen, även Fridas bakblogg var med oss första dagen under den guidade fikarundan i Alingsås <3. Vår Guide/reseledare Gunilla från Västsvenska får heller absolut inte glömmas bort.

Under drygt två dagar fick vi möjligheten att testa på de tre fikapaket som finns att välja på. Jag kommer att ge er en liten sammanfattning om vad vi gjorde och hur min upplevelse var. Vill ni läsa lite mer om paketen och vad som ingår så hittar ni alla information här:

Guidad fikavandring i Kaféstaden Alingsås

Fika med guldkant i Vara

Fika och njut i porslinsstaden Lidköping

PSX_20160916_132432

Vi börjar i Alingsås, var annars, ”The capitol of Fika”. Under ledning av en guide vandrade vi runt bland kaféerna i Alingsås. Det var kanelbulle på ANy´s coffee house, snittar och tryfflar på Nygrens Café, goda småkakor (och kaffe) hos Ekstedts Bageri & Café och avslutningsvis lunch på anrika Ljungblads. Allt detta medans vi fick lära oss om Alingsås fantastiska fikatradition och histora.

PSX_20160916_133002

Efter detta fortsatte vi till Vara för att uppleva ”Fika med guldkant i Vara”. Ja, ni läste rätt. TVÅ fikapaket hann vi med första dagen ;-).

När vi kom till Conditori Nordpolen, bästa café 2016 enligt White guide, så trodde vi nog att vi redan var mätta på fika. Men när den ena bakelsen vackrare än den andra dukades fram så högg vi med glädje in och provsmakade lite av alla bakelserna. Vilka fantastiska smaker. Sååå mycket inspiration både smakmässigt och estetiskt.

DSC04771_1

Mätta och nöjda for vi vidare till ESTI Bönor & bröd. Vilket underbart ställe! Vi mötte eldsjälen Maria som äger och driver ESTI med mycket hjärta och lokalt tänk. Här fick vi en fantastisk lunch på lokalproducerade råvaror följt av kaffekoppning, en sorts kaffeprovning kan man säga. Även här förvånades jag över att jag fortfarande kunde få i mig lite till och att jag till och med njöt av den goda maten.

PSX_20160916_133834

Nu började dagen lida mot sitt slut och vi for i väg till vacka Bjertorp slott för att avsluta dagen med rundvandring på slottet, 4-rätters middag och övernatting.

Ny dag, mer fika :-). Efter en fin slottsfrukost så for vi iväg mot Lidköping. På vägen fick vi förmånen av besöka Levene Kvarn där Wästgötarna mal sitt lokalproducerade mjöl. Vi fick se och höra om hur processen går till och fick även med oss ett par påsar finfint mjöl som ska bakas med så snart som möjligt.

Framme i Lidköping så påbörjade vi dagens aktivitet ”Fika och njut i porlinsstaden Lidköping”. Vi bjöds på den berömda Läckokringlan i det gamla rådhuset, samtidigt som vi fick lyssna på historier från det gamla Lidköping. Efter det var vi tvungna att kika in i den lokala bokhandeln där Fredrik till sin stora lycka hittade sin bok ”Fredriks fika – bakat med glädje”, som gavs ut bara ett par dagar innan.

20160916_134216

Vi gick vidare till Rörstrands museum där vi bjöds på Räkmacka i deras café. Och vilken räkmacka sen. Den serverades på kanske det godaste bröd jag någonsin ätit. Drömstadslimpa heter det och receptet är framtaget av Therese Shouman som arbetar på Caféet sen många år. Inspirationen har hon fått av sin mamma som växte upp i stadsdelen ”Drömstaden”, därav namnet. Som tur är kan man få med sig ett vykort med receptet på så det kommer snart upp här på bloggen så ni också kan få testa detta fantastiska bröd <3.

PSX_20160916_135228

Vi fick en väldigt trevlig och intressant rundtur i muséet och hade även turen att träffa på Inger Persson, en Rörstrandsikon som bl.a. designat tekannan Pop.

Nu var det dags för dagens höjdpunkt. Vi fick själva sätta händerna i lera och fick lära oss dreja hos Lera med mera som också ligger inne på Rörstrandsområdet. Det ingår inte i fikapaketet men går att köpa till, vilket jag absolut rekommenderar. Så fantastiskt roligt det var. Och kanske lite svårare än man kan tro ;-).

Vi avslutade Rörstrandsbesöket med att smaka Rörstrandskakan, en kaka som utses vid en tävling varje år. I år var det en kladdkaka med fudgetäcke som släckte chokladbehovet för en bra stund framöver.

20160916_135414

Kvällen och natten spenderades på Lidköpings stadshotell där vi bjöds på en helt fantastisk middag som jag sent kommer glömma. Så mycket underbara smaker och vackra uppläggningar. Till desserten fick vi in en stor bricka med små smakprover av flera desserter. Både vackert och roligt.

Sista morgonen spenderade vi en stund på torget innan vi vandrade iväg till Lidköpings äldsta stadsdel där vi bjöds på 11-fika hos Emelie på Café Limtorget. Här var det som att stiga in i en annan tidsålder och vi bjöds på drömtårta och rulltårta tillsammans med kaffe serverat i små blommiga kaffekoppar. En riktig upplevelse och ett väldigt passande avslut på vår resa.

Väl hemma sitter jag här och längtar lite efter att bli transporterad i minibuss och bjuden på fika en gång i timmen. Men framför allt saknar jag mina nyfunna vänner, Fredrik, Zeina, Karin, Gunilla och Frida <3 Så fina och varma människor möter man verkligen inte varje dag.

PSX_20160916_140509 PSX_20160916_141043

#kafestaden #fikavandring #västsverige #fikaresan2016 #anyscoffeehouse #fikamedguldkant #resvillemathantverk #wästgötarna #rådhuskonditoriet #vänermuseet #rörstrandmuseum #leramedmera #lidkopingstadshotell #alleyrose #cafelimtorget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.