Idag firar vi att det är gräddtårtans dag. Och det firar man såklart bäst med en klassisk gräddtårta med färska bär. Nu är det ju kanske inte riktigt säsong för färska bär i trädgården men tack och lov finns det fina fräscha bär att få tag på i butiken.
Den här tårtan består av hembakta vaniljbottnar fyllda med gräddkräm (grädde och vaniljkräm) och marinerade jorgubbar. Täckt med vanlig vispgrädde och sen är det bara att dekorera med favoritbären, strössel eller godis.
Tårtbotten (18-20 cm):
4 ägg
Mjöl+potatismjöl
socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du hälften mjöl och hälften potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 30 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.
Marinerade jordgubbar:
10-12 normalstora jordgubbar
Saften från i lame eller en halv citron
0,5 dl rörsocker (kan bytas mot strösocker)
Dela jordgubbarna i små bitar. Häll över limesaft och socker. Rör om och låt stå tills det är dags att fylla tårtan
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.
Du behöver också 5-7 dl grädde, beroende på hur du vill dekorera tårtan.
Vispa 2,5 dl grädde och blanda med vaniljkrämen. Fyll varje lager med gräddkräm och marinerade jordgubbar. Jag strödde även på frystorkade hallon för lite mer smak.
Vispa upp resten av grädden och täck hela tårtan, dekorera med färska jordgubbar och andra bär. Jag använde blåbär, jordgubbar, kiwi, passionsfrukt och frystorkade hallon.
#gräddtårta #jordgubbstårta
Save
Save
Save