Desserter, Högtider, Mjuka kakor, Nyår

Hallon- och kolamazarintårta

wpid-psx_20160313_111608.jpg

Dagens kaka blev en riktig höjdare. Kombinationen hallon och kola är väl beprövad och sviker inte den här gången heller <3.
Får ni inte tag på dulce de leche så går det bra med karamelliserad mjölk, det brukar finnas i de flesta butiker.

Mördeg:
5 dl vetemjöl
200 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i matberedaren. Ställ kallt ca 30 minuter.
Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg degen i en springform (eller pajform), 23–24 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten. Degen ska gå upp ett par centimeter på kanterna.

Mazarinfyllning:
200 gram mandelmassa
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg

1 dl dulce de leche

Riv mandelmassan och vispa ihop den med smöret. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
Bred ut dulce de leche i ett jämt lager på mördegsbottnen.
Bred eller spritsa ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten med en kniv så den får ungefär samma höjd som fyllningen.

Grädda kakan i 30-35 minuter och låt den svalna helt innan du brer på glasyren

Hallonglasyr:
2 msk passerade hallon*
ca 2,5 dl florsocker
*koka upp frysta hallon och puttra tills de går att mosa helt. Passera genom en sil. Låt svalna.

Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt lite i taget av de passerade hallonen så inte glasyren blir för lös.
Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.
För att få hjärtmönstret på bilden rör du ihop florsocker med någon droppe vatten till en fast glasyr. Spritsa ut prickar på kakan innan glasyren på kakan stelnat och dra en tandpetare igenom.

wpid-psx_20160313_111358.jpg

 

3 reaktioner på ”Hallon- och kolamazarintårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.