Bullar, Högtider, Jul

Mamma Stinas saffransbullar

PSX_20161130_055029

Dom här bullarna är ett måste för mig under december. Min mamma bakade ALLTID dem till advent och så länge hon fortfarande var frisk så brukade hon se till att det fanns hemma under hela december. När jag och min bror hade flyttat hemifrån så bakade hon och skickade med oss påsar hem och om jag inte minns fel så bakade hon ett par påsar till min brors kompisar också. Så populära var dom och så goda är dom.

Jag misstänker att hon hittade receptet i någon veckotidning för ett par decennier sen, så de finns säkert spridda i många olika former vid det här laget. Här är mina 🙂

Saffransbullar (40 st):
1 gram saffran (2 pkt)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (800 gram)

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
(rör ihop alla ingredienser till en smet)

Russin, ägg och pärlsocker

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret och häll på rommen eller vattnet och rör om. Låt stå minst 30 minuter.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör (delat i bitar) och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt sedan resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand och låt den jäsa under bakduk i en timme.

Förbered två plåtar med 20 bullformar på varje. Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till en rektangel, bred hälften av fyllningen och strö över russin efter smak.
Rulla till en rulle och skär upp 20 bullar. Upprepa med andra halvan av degen.
Låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

PSX_20161130_055118

PSX_20161130_055158

PSX_20161130_055237

PSX_20161130_054835

#saffransbullar

 

5 reaktioner på ”Mamma Stinas saffransbullar

  1. Roligt att ha ett sådant recept! Och snällt att du delar med dig! En dum fråga; alkoholen försvinner väl vid gräddning? Tänker om man bjuder dom till barn…
    En annan orelaterad fråga, jag brukar göra risgröt i ugn, men den blir alltid brun! Ja inte helt brun men brunaktig liksom. Varför? Jag hittade ett recept nu där man inte behöver koka på spisen innan utan bara slänga ihop och in i ugnen. Så bekvämt! Och jag tog en glasform för jag tänkte färgen kanske berodde på kastrullen. Men nej, brun gröt…

    1. Risgröt i ugn har jag ingen aning om får jag erkänna. Angående alkoholen så hör man väldigt mycket olika om huruvuda det försvinner eller inte. Men tänkt så här. Tar du en matsked och till en hel bullsats så är nog den totala alkoholhalten i slutändan inte värre än ett vanligt glas mjölk skulle jag tro.

  2. Åh så goda dem ser ut! Vad roligt att ha det receptet kvar. Fint minne att ha.

    Jag fick en variant av sådana bullar med mandelmassa i till fikat igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.