Högtider, Midsommar, Tårtor

Jordgubbstårta

jordgubbstårta1

Ja, ni hör på namnet att nu är det dags för en riktig klassiker. Den här tårtan kan man äta när som helst. Perfekt till både födelsedagar, mors dag och midsommar. Det är hembakta vaniljbottnar fyllda med gräddkräm (grädde och vaniljkräm) och marinerade jorgubbar. Täckt med vanlig vispgrädde och sen är det bara att dekorera med favoritbären. Den går också alldeles utmärkt att täcka med marsipan om man vill ha en täckt tårta.

Just den här gjorde jag till min man när han fyllde år, han vill gärna ha så mycket frukt och bär som möjligt på sina tårtor så det var bara att ösa på.

Tårtbotten (18-20 cm):
4 ägg
Mjöl+potatismjöl
socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

jordgubbstårta2

Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du hälften mjöl och hälften potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 30 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.

Marinerade jordgubbar:
10-12 normalstora jordgubbar
Saften från i lame eller en halv citron
0,5 dl rörsocker (kan bytas mot strösocker)

Dela jordgubbarna i små bitar. Häll över limesaft och socker. Rör om och låt stå tills det är dags att fylla tårtan

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

Du behöver också 5-7 dl grädde, beroende på hur du vill dekorera tårtan.

Vispa 2,5 dl grädde och blanda med vaniljkrämen. Fyll varje lager med gräddkräm och marinerade jordgubbar. Jag strödde även på frystorkade hallon för lite mer smak.
Vispa upp resten av grädden och täck hela tårtan, dekorera med färska jordgubbar och andra bär. Jag använde blåbär, jordgubbar, kiwi, passionsfrukt och frystorkade hallon.

jordgubbstårta

#gräddtårta #jordgubbstårta

Advertisements

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högtider, Midsommar, Tårtor

Jordgubbstårta

jordgubbstårta1

Ja, ni hör på namnet att nu är det dags för en riktig klassiker. Den här tårtan kan man äta när som helst. Perfekt till både födelsedagar, mors dag och midsommar. Det är hembakta vaniljbottnar fyllda med gräddkräm (grädde och vaniljkräm) och marinerade jorgubbar. Täckt med vanlig vispgrädde och sen är det bara att dekorera med favoritbären. Den går också alldeles utmärkt att täcka med marsipan om man vill ha en täckt tårta.

Just den här gjorde jag till min man när han fyllde år, han vill gärna ha så mycket frukt och bär som möjligt på sina tårtor så det var bara att ösa på.

Tårtbotten (18-20 cm):
4 ägg
Mjöl+potatismjöl
socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

jordgubbstårta2

Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du hälften mjöl och hälften potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ungnen i ca 30 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.

Marinerade jordgubbar:
10-12 normalstora jordgubbar
Saften från i lame eller en halv citron
0,5 dl rörsocker (kan bytas mot strösocker)

Dela jordgubbarna i små bitar. Häll över limesaft och socker. Rör om och låt stå tills det är dags att fylla tårtan

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

Du behöver också 5-7 dl grädde, beroende på hur du vill dekorera tårtan.

Vispa 2,5 dl grädde och blanda med vaniljkrämen. Fyll varje lager med gräddkräm och marinerade jordgubbar. Jag strödde även på frystorkade hallon för lite mer smak.
Vispa upp resten av grädden och täck hela tårtan, dekorera med färska jordgubbar och andra bär. Jag använde blåbär, jordgubbar, kiwi, passionsfrukt och frystorkade hallon.

jordgubbstårta

#gräddtårta #jordgubbstårta

Advertisements

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.