Mjuka kakor

Julias cupcakes

wpid-psx_20160311_154902.jpg

I helgen döptes lilla Julia som är dotter till ett par av våra allra bästa vänner. Det är mycket att stå med vid ett så stort kalas så jag fick frågan om jag kunde hjälpa till och göra “lite” cupcakes. 48 st närmare bestämt.
Choklad och hallon önskades så tog ett recept på riktigt saftiga chokladmuffins (från “Fredriks fika”). Till det gjorde jag en hallonmarängsmörkräm som frosting.
Hjärtdekorationerna är gjorda i gumpaste, en variant av sugarpaste men som stelnar på ett annat sätt, som är perfekt just till dekorationer.

Chokladmuffins (12 st):
75 gram smör
2 tsk vaniljsocker (0,5 tsk vaniljpulver)
2,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt utt muffinsformar på en plåt. Har du mjuka muffinsformar så rekommenderar jag en muffinsplåt alternativt dubbla formar.
Smält smöret och tillsätt vaniljsocker/pulver, mjölk och ägg. Vispa ihop.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, socker och salt och vispa ner i smeten. Fortsätt vispa till smeten är slät.
Fyll muffinsformarna till max 2/3-delar och grädda mitten av ugnen i ca 18. Låt muffinsen svalna helt innan du spritsar på frosting.

wpid-psx_20160311_155106.jpg

Hallonmarängsmörkräm:
1 dl strösocker
2 äggvitor
200 gram rumstempererat smör
100 gram hallon (MÅSTE vara rumstempererade)
0,25 dl florsocker

Vispa äggvitor och socker i en värmetålig skål, över vattenbad på spisen. Vattnet i ska sjuda.
Vispa på medelhastighet tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta bort från värmen.
Nu går det bra att flytta över marängsmeten till en bakmaskin om man vill, annars fortsätter man med elvispen tills blandningen är fluffig och vit och har svalnat. Detta kan ta upp till 20-25 minuter så ha tålamod.
Under tiden blandar du hallonen med florsockret till en jämn massa och mosar bären.
När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner din rumstempererade hallon”sås” i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt.
Godaste frostingen EVER!! 🙂

Mängden frosting är beräknad så du kan spritsa på rätt rejält. Ska man bara göra rosor, som jag gjort här, så räcker det med en halv sats.

wpid-psx_20160311_154956.jpg
Många cupcakes blev det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.