Marängsnittar
Någon som smakat jitterbuggar någon gång? Helt fantastiskt god kaka som består av mördeg och maräng hopsnurrat.
Någon som bakat jitterbuggar någon gång? Inte riktigt lika roligt som att äta dem kan jag lova er ;-). Jag har försökt ett otal gånger och det bästa jag fått till har varit hyfsat.
Men varför krångla till det egentligen, det går ju faktiskt lika bra att baka dem som snittar. Inte riktigt lika imonerande snyggt kanske men gott blir det, det kan jag lova.
Och helt plötsligt blev det enkelt också.
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Receptet ger ca 20 snittar.
Mördeg:
150 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl
Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare.
Plasta in degen och lägg den i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i två delar och forma rullade längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.
Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
1 dl riven kokos (valfritt, men väldigt gott)
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke (helst inte plast då det kan finnas fettrester i). Tillsätt sockret under vispning och vänd sedan ner kokosen.
Fördela ut marängsmeten på mördegen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Låt svalna något innan du delar i ca 20 snittar.
Fler goda småkakor hittar du här.
#marängsnittar #snittar #maräng
Dum fråga säkert men ska man platta ut de rullade längderna innan man häver på marängen?
Det finns inga dumma frågor :-). Ja, längderna ska plattas till ❤
Hej!
Pajdegen blir bara smulor för mig. Strödde ut den o la maränggrejset på. Blir spännande. Säkert gott!
Blir det torrt så är det bara att ta i någon matsked vatten.
Det tror jag
Går de att frysa?
De går att frysa men blir inte lika bra. Maräng är svårt att tina men i det här fallet fungerar det eftersom den ska vara som ett segt täcke. Men som sagt… inte lika bra.
Går dom att frysa?
Marängsnittarna är godast färska men dom går bra att frysa 🙂
Är det saltat eller osaltat smör?
Hej Therese!
Blev så glad för detta recept, älskar Jitterbuggar, men dom är inte roliga att baka.
Marängen rinner ur ner man försöker skära i skivor, mördegen spricker osv.
Detta var en genialisk lösning!!! 👍🤗 så trög man är, inte tänkt på att det går att göra det enkelt. Tusen Tack! O för alla dina goda recept.
Tack för dina fina ord ♥
Ska man grädda kakan och sedan gräddas ytterligare med marängen
Nej, allt gräddas på en gång 😊
Detta är en av mina favoritkakor – mums! Så bra recept – ännu godare än jitterbuggare till och med!
Tack snälla ❤
ursäkta en kanske dum fråga , men du skriver rulla ut degen ????
hur då rulla ut ??
mvh Ulla
Till en rulle tänker jag. Jag ska förtydliga receptet 🙂
Kan man ha i något annat än kokos? Vore kul att ha något även om det inte behövs.
Hur tjocka ska rullarna vara och hur långa
De ska vara lika långa som plåten och i utplattat skicka ca 5-6 cm. Sen flyter de ut lite till under gräddningen.
Hej! Jag gjorde dessa och min maräng blev mjuk, varför blev den det?☺️❤️
Det blir en relativt mjuk maräng. Ytan ska naturligtvis bli krispig men sen beror det på hur tjockt marängtäcket är.
Hoppas att du tycke att de var goda ändå 😊