Alla hjärtans dag, Baka i långpanna, Desserter, Jul, Mjuka kakor, Nyår, Påsk

Glutenfri chokladruta med kaffefrosting

Glutenfri chokladruta som enkelt går att göra även laktosfri genom att byta ut smör och Philadelphia mot laktosfria alternativ.
En fantastiskt krämig och saftig chokladkaka, någonstans i gränslandet mellan brownie och kladdkaka. Den här rekommenderas vare sig du behöver äta glutenfritt eller inte för den är helt magiskt god. Helt underbar konsistens och smak.
Chokladfrostingen med kaffe är inte heller fy skam om vi säger så. Nu gillar jag ju kaffe väldigt mycket så jag är väl lite partisk.
Jag har dock hört att det finns dom som inte gillar kaffe. Förtvivla inte, det går bra att hoppa över kaffet om man vill, det blir väldigt gott ändå, jag lovar.
Receptet är anpassat för en mindre långpanna (20×30 cm). Det går jättebra att dubbla satsen till en stor långpanna (30×40 cm) men öka då gräddningstiden till 15 minuter.

Själva kakan gör du med fördel dagen innan så den är prefekt när du vill förbereda fikat i förväg.

Grundreceptet ger 12 ordentliga bitar. Vill man hellre göra mindre munsbitar så kan man lätt få ut 30 st.

Följ gärna Tessanbakar på instagram

Chokladkaka:
250 g smör (laktosfritt)
3,5 dl strösocker
4 ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
3,5 dl rismjöl

Sätt på ugnen på 200 grader och förbered en liten långpanna, 20×30 cm (för dubbel sats 30×40 cm) med bakplåtspapper.

Börja med att smälta smöret i en stor kastrull. Hela smeten ska göras i kastrullen så se till att den är tillräckligt stor för alla ingredienserna. Ta bort kastruller från plattan och rör ner först socker och sedan äggen. Blanda ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop tills du har en jämn och krämig smet.

Häll ut smeten i en långpannan och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter (15 om du gör dubbel sats i stor långpanna).

Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du gör frostingen, den får gärna stå över natten.

Choklad- och kaffefrosting:
50 gram rumsvarmt smör (laktosfritt)
50 gram Philadelphia (vegansk)
4 dl florsocker
0,5 dl kakao
2 msk starkt kaffe (kan uteslutas)
1 msk vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ordentligt med elvisp i ca 5 minuter. Spritsa eller bred ut på kakan. Jag brukar dela kakan i bitar innan och spritsa en topp eller ros på varje bit.

Ett annat glutenfritt aldernativ till dessert är min Dulce de lechedröm med mandelbottnar, det receptet hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.