Pepparkaksgrottor med kola och lingon, hur gott låter inte det? <3.
Det här MÅSTE vara julens hetaste kaka. Jag misstänker att den dessutom kan vara bland det godaste jag gjort!
Vintrigt vackra är de också.
Jag minns när jag tog fram det här receptet för några år sedan. Vi tog varsin till glöggen (kanske två) (eller tre) och flera gånger under kvällen fann jag mig själv stående framför plåten, tänkande att jag skulle verkligen kunna äta upp allihop. Allihop. På en gång. Det gjorde jag tack och lov inte, för då hade jag nog inte mått så bra sen. Men jag hade kunnat 🙂
Och jag tycker fortfarande att de är lika goda.
Bjud på de här till adventsfikat, lussefikat eller varför inte till kaffet på julafton. Glada miner utlovas 🙂
Följ gärna @Tessanbakar på instagram
Pepparkaksgrottor med kola och lingon:
3,5 dl mjöl
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk mald kryddnejlika
1,25 dl rörsocker
150 gram rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl Dulce de leche eller karamelliserad mjölk
1 dl Lingon
1 msk Rörsocker
Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsform. Arbeta ihop alla ingredienserna. Rulla 24 bollar och lägg i formarna. Grädda 10-12, de ska knappt få någon färg.
Ta ut plåten ur ugnen och låt dem stå i tre minuter innan du gör en fördjupning i varje boll. Jag använder som vanligt en medicinkopp för att få perfekta små cups.
Fyll varje cup med en klick Dulce de leche.
Rör ihop lingon och socker och toppa varje cookiecup med en klick lingonröra.
Går bra att förvara i kylskåp. Har inte testat att frysa dem men det borde gå bra så länge se ligger väl förslutna i en burk.
Så sätt igång och baka nu, för den här borde bli en advents- och jultradition i alla hem 🙂
Här hittar du fler goda recept som passar till advent och jul
#Pepparkaksgrottor #kola #dulcedeleche #lingon #advent #fika #kaka
Dom ser jätte goda ut! Har du dom nåt mer i ugnen efter att du haft på den karamelliserade mjölken och lingonen?
Nej sen är de klara :-). Slutet med lingonen hade fallit bort men det är fixat nu.
….och sedan ska man bara lägga på lite lingon och strö över socker? Dom ska inte in i ugnen igen? Ser goda ut! Måste provas!
Precis. Slutet hade fallit bort men det är fixat nu :-). De ska inte in i ugnen igen.
Låter fantastiskt gott!
Har du provat att skippa formarna? När jag gjort cookiecups tidigare har jag bara penslat smält smör i muffinsformen och det vore så klart smidigare om det funkar på dessa också.
Jag har inte testat men det borde gå bara man låter dem svalna ordentligt i formen först.
Tack!
Det funkade och de var precis så goda som du beskrev dem. Var tvungen att göra en andra sats nu 🙂
Vad roligt 🙂 Jag måste erkänna att jag gjort tre satser redan. Fast då gav jag bort en omgång till fröknarna på förskolan 😉
Åh så goda dessa ser ut 🙂
Hej!
Jag undrar om du har något recept på cookie cups med saffran? Om du inte har det tror du att det funkar med en påse saffran till tex receptet på mördegs cookie cupsen med vit chokladtryffel? //Hanna
Hej Hanna! Jag har inget recept på cookiecups med saffran men det borde bli jättebra i mördegscupen med vit choklad tryffel. Kanske man ska skippa sylten bara?
Goda var dem, väldigt kompakta med.
Tyckte de var svårt att få hål i dem utan att de sprack dock.
Fast nu hittade jag iofs inte mina små formar. Kanske hade hjälpt hålla ihop dem.
Dom får gärna spricka lite. Blir absolut bäst om man gör dem i minimuffinsplåt.
Hej.
Ska det vara rumsvarmt smör ??
Med vänlig hälsning,
Maria
Ska det vara rumsvarmt smör??
Ja precis. Jag förtydligar det i receptet:-)
Fyllningen stelnar ju inte varför? Ska den inte de?. ☺️
Hej Eva! Fyllningen är ju kolakräm så den behåller sin konsistens som den var i burken 🙂
Tror du det funkar med hallon i stället för lingon. Har många i frysen.
Hallon är ju också lite syrliga så det går säkert bra 🙂
Hej! Tänkte testa att baka dessa, ser smarriga ut. 😋 Hur länge skulle du säga att de klarar att förvaras i kylen? Kanske är för tidigt att baka om de ska ätas i julhelgen…..???
Jag skulle säga två veckor ungefär, Tack vare att du har kolakrämen i. Så ska du ha dem till jul så rekommenderar jag att du väntar lite 🙂
Om de ska frysas går det att göra det med fyllningen klar eller fryser man bara själva kakorna och toppar dem med dulce de leche och lingon först innan de serveras?
Det går bra att frysa dem som de är. Se bara till att tina dem i rumstemperatur. De blir dock finare om man lägger på lingonen innan servering.
Kram Tessan
Tack! Det får ett senare bak.😊
Lingonen, färska frysta? Eller rprörd sylt? 😁
Färska eller frysta, ingen sylt 👍😊. Jag kör alltid med frysta.
Hej! Kan man bara göra med lingon/ lingonsylt och utesluta kolan
Absolut 👍
Hej Tessan! Vilken trevlig bakblogg du har med många smarriga recept. Provade att göra pepparkaksgrottor och de blev jättegoda men lite kompakta i konsistensen. Vanliga syltgrottorhar man ju alltid bakpulver i och de brukar resa sig lite i ugnen o bli lite porösare. Har du medvetet valt bort bakpulvret? eller har du bakpulver i dina?
Tacksam för svar
Mvh
Maria
Hej! Tack för så fina ord 😍❤. Jag vill att kakorna ska vara lite mer åt pepparkakshållet, så hellre kompakta än fluffiga i det här fallet 😊👍
Har bara ”stor” muffinsplåt (dvs för 12 och inte 24)…
Vågar man göra dem större och ha lite längre i ugnen, tror du?
Det tycker jag absolut att du vågar 😊
Ser så goda ut! du har så otroligt trevliga recept! vad tror du om att frysa dessa och lägga i fyllningen samma dag?
Åh, tack snälla! Det går jättebra att baka i förväg för att frysa in och sedan bara fylla dem innan servering 🙂
Tack för svar! Då gör jag det! Ska göra dina Kokostoppar också och en hel del andra recept.Ser fram emot vad du bakar nästa gång,spännande! /Irene
Hej! Kan du inte göra ett inlägg med ditt bästa lussebullerecept? Hur får man saftiga och smakria bullar?
Det ska jag absolut göra 😊 Håll utkik imorgon så ska jag lägga ut mitt favoritrecept på lussebullar.
Låter gott! Har inte tillgång till lingon så provar med hallon som någon skrev. Å lakridstokig som jag är blir jag sugen på att ha i lite i kolan😃