Godis, Högtider, Jul

Skumtomtekola

wpid-psx_20151217_121856.jpg

Ni vet hur man ibland gör heeeelt fel och ändå blir det jättebra. Det hände mig förra året när jag skulle göra skumtomtefudge. Som jag alltid gör. Varje år. Varje. År.
Ändå lyckades jag tydligen toka till det. Istället för att röra ner den vita chokladen efteråt så fick den koka med allt det andra. Jag insåg mitt misstag rätt tidigt men eftersom det inte var något att göra åt så lät jag det koka klart och hoppades på det bästa.

Någon fudge blev det inte, utan snarare kola, och den blev jättegod! Jag dekorerade med skumtomtar, vit choklad och torkade hallon, men det tar man vad man har tycker jag. Rekommenderar dock hallonen då det ger lite syrlighet till den annars söta kolan.

Skumtomtekola
15 skumtomtar
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100  gram vit choklad
ev några droppar röd karamellfärg

5 skumtomtar, 50 gram vit choklad och eventuellt 2 msk torkade bär till dekoration.

Klä en form, 20×20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Klipp skumtomtarna i bitar direkt ner i en tjockbottnad ganska stor kastrull. Blanda ner smör, socker, choklad och vispgrädde. Värm på svag värme tills allt smält samman. Öka upp värmen och koka på svag/medel värme ca 10 minuter. Rör då och då.
Rör smeten blank och häll upp i den förberedda formen.

Låt kolan stelna, skär den sedan i bitar och slå in i tex cellofan.

wpid-psx_20151216_145459.jpg

 

wpid-psx_20151216_145552.jpg

 

wpid-psx_20151216_145746.jpg

 

wpid-psx_20151217_121537.jpg

 

wpid-psx_20151217_121629.jpg

 

Save

Save

Save

7 reaktioner på ”Skumtomtekola

  1. Jag tycker nog faktiskt att din variant ser ännu godare ut än den vanliga fudgen !
    Jag ligger sååå efter med julgodiset i år, men någon form av kola måste jag bara koka ihop !! 🙂

    1. Jag tycker faktiskt att den blev godare än fudgen :-).
      Tro det eller ej så ligger faktiskt även jag lite efter. Gjorde massor till advent men det är antingen bortskänkes eller uppätet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.