Det här är nog den tårtbotten de allra flesta använder och jag vet inte ursprunget men jag tänkte dela med mig av receptet till dig som råkar passera min blogg 🙂
Idén är att man i stället för att mäta i dl, mäter upp samma mängd ägg, socker och mjöl/potatismjöl i tre glas så att proportionerna blir rätt.
Hur många ägg du behöver beror på hur stor bakform du har. Här är de mått jag brukar använda till mina formar.
15 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
22 cm: 4 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
25 cm: 6 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
30 cm: 9-10 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt. Jag brukar köra på medel/låg hastighet i ca 10 minuter. Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över.
Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i 175 grader ca:
20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg
45 minuter för 8-9 ägg
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Plasta in ordentligt om den ska frysas. Jag bakar alltid min botten ett par dagar i förväg då den är lättare att dela när den varit fryst.
Lycka till!
Jag funderar på mängden socker och mjöl till tårtbotten. Jag ser på glasen att det är samma mängd. Är det så du menar? Eller har du något annat du går efter?
Tack!
Vilket gradantal gräddar du i?
175 grader 🙂
Har misslyckats kapitalt två gånger med detta recept!
Det måste fattas något i beskrivningen…
Ägget flyter upp på ytan och stelnar som en maräng och smeten under locket stelnar aldrig. Gräddade en 4-äggssmet i över 45 min.
Ska det verkligen inte vara något fett i smeten?
/DiB
Vad tråkigt, jag har aldrig hört att någon råkat ut för något liknande.
Det är viktigt att vispa ägg och socker länge (10 min) och inte på för hög hastighet. Sen sikta ner mjölblandningen och röra försiktigt tills allt är blandat.
Men det värsta som hänt om man missat något brukar vara att den sjunker ihop lite efter gräddning.
Halloj 🙂
Jag tänkte bara höra ifall du testat att frysa dessa godingar??
Vill gärna vara händelserna i förväg (hehe) så färdiga, hembakta tårtbottnar i frysen vore ju tipptopp!
Tack för svar 🙂
Tårtbottnar går alldeles utmärkt att frysa. Faktum är att de är lättare att dela om de varit frysta 🙂
[…] bär och söt kolagräde. Tårtbotten ”Tre lika” på fem ägg i en 20 cm form. Recept på tårtbotten Fyllning: Hallonsylt 4 dl grädde Jordgubbar Vispa grädden rätt hårt och blanda i en dl […]
[…] består av vaniljbottnar fyllda med hallonmousse, hallonsylt och glasskräm (50% vaniljkräm, 50% grädde). Spacklad med […]
[…] skära en tårta som är så hög och den blir inte heller särskillt stabil. Jag brukar göra två tårtbottnar i 15 cm form (3 ägg vardera). Jag delar bottnarna i tre delar och fyller sedan upp och ner i en […]
[…] skära en tårta som är så hög och den blir inte heller särskillt stabil. Jag brukar göra två tårtbottnar i 15 cm form (3 ägg vardera). Jag delar bottnarna i tre delar och fyller sedan upp och ner i en […]
Måste bara säga att jag gjorde receptet med 9 ägg… den blir aldrig klar! Klar utvändig men inte i mitten… ska man inte ha i något salt?
HÄR du vänt ner mjölet ordentligt? Annars vet jag inte vad som kan gått fel.