Luftig chokladbotten

Luftig chokladbotten

Recept på bra tårtbottnar är alltid bra att ha. Här kommer mitt tips på en bra och luftig chokladbotten.
 
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram 3 lika stora glas
Knäck äggen i ett glas
Mät upp lika mycket socker i det andra glaset
I det tredje glaset häller du upp 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kako. Därefter blandar du i rätt mängd bakpulver.
 

Hur många ägg du behöver beror på hur stor bakform du har. Här är de mått jag brukar använda till mina formar.

15 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
22 cm: 4 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
25 cm:  6 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
30 cm: 9-10 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver

 
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt. Jag brukar köra på medel/låg hastighet i ca 10 minuter. Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över.
Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca:

20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg
45 minuter för 8-9 ägg

 
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Plasta in ordentligt om den ska frysas. Jag bakar alltid min botten ett par dagar i förväg då den är lättare att dela när den varit fryst.
 
Lycka till!

2 Replies to “Luftig chokladbotten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.