Alla hjärtans dag, Desserter, Midsommar, Nyår, Tårtor

Hallonmoussetårta med kladdkakebotten

I går fyllde minstingen Casandra 6 år och hon hade önskat sig en hallonmoussetårta med kladdkakebotten. Hon vet verkligen vad hon vill den lilla och jag måste erkänna att jag hellre äter moussetårta än gräddtårta vilken dag som helst 🙂 Det blev sååååå god. Jag gjorde en topping av hallon och vitchoklad också som var jättegod men absolut ingen måste. Det tar ju några timmar extra men har man tid så rekommenderar jag den verkligen.

Kladdkakebotten:
125 gram smör
3,5 dl strösocker
1.75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna direkt ner i ka­strullen och rör ihop det till en smet. Ta äggen sist.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar hög kant, ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 18–20 min. Låt svalna.

Hallonmousse:
500 gram frysta hallon
10 gelatinblad
2-3 dl Florsocker
6 dl vispdrädde
4 dl vaniljyoghurt

Koka upp bären och mosa till en puré. Sila bort kärnorna om du vill, jag brukar ha dem kvar för att få så mycket smak som möjligt.
Blanda bär florsocker och yoghurt.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Vispa grädden. Värm upp en liten klick av bärblandningen och smält ner de urkramade gelatinbladen. Rör sedan ner i resten av bärblandningen och vispa ner allting i grädden.

Flytta över chokladbottnen till en större springform (ca 24 cm i diameter). Täck kanterna på formen med plast (så det lossnar lättare sen) och häll på moussen. Låt stå kallt i minst fyra timmar innan servering.

Dekorera förslagsvis med färska hallon och lite choklad.

V a l f r i t t
Topping:
200 gram frysta hallon
2 dl vatten 1,75 dl socker
6 gelatinblad
1 dl grädde
100 gram hackad vit choklad

Ställ in tårtan i frysen om du ska ha topping på. Då stelnar den snabbare och täcker tårtan bättre.
Hetta upp grädden (utan att koka) och rör ner den vita chokladen. Ställ åt sidan.
Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp hallon, vatten och socker till en puré. Sila purén och rör ner gelatinbladen i den släta saften. Rör till sist ner chokladgrädden och låt svalna något. När såsen börjar bli lite mer trögflytande så häller du den över den kalla tårtan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.