Tårtor

Kalastårta

kalastårta1

Dagens tårta har temat kalas och ledorden snabbt, gott och roligt.

Den här tårtan är perfekt om man vill få till en fin och rolig tårta men inte har så mycket tid att lägga bakningen. Grunden är en helt vanlig (väldigt god) sockerkaka. I och runt om har jag en enkel jordgubbsfrosting. Jag har dessutom piffat till min genom att färga bottnen rosa men det behöver man inte alls göra, den blir jättefin ändå.

På bilden har jag gjort en liten pyttetårta på 10 cm men receptet räcker till en normal sockerkaka, dvs ca 18 cm form om man vill ha en hög tårta.

Sockerkaka:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Skal från 1 citron
ev lite koncentrerad citronsaft (jag tog en matsked fun light citron/lime)

En liten nypa salt
Ev karamellfärg

Jordgubbssmörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 dl jordgubbssylt

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 18 cm med smörat bakplåtspapper som sticker upp en bit ovanför formen (kakan blir hög).
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Rör ner citronskal och eventuell saft.
Blanda till sist vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
Häll i formen och gGrädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
Låt svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller tårtbricka.

Vispa smör och florsocker fluffigt och vispa sen ner jordgubbssylten.

Dela i tre delar och fyll med frosting, inte så mycket på varje lager och kleta sedan frosting runt om.
Dekorera med färdiga sockerdekorationer eller strössel.

Viplarna gjorde jag enkelt med sugrör, paketsnöre och presentpapper.

kalastårta2

#barnkalas #Barntårta

2 reaktioner på ”Kalastårta

  1. Hej! Jag googlade på frost-tårta Gävle och kom till din blogg, bor du i närheten? Om du gör, tar du beställningar på tårtor? Och är jag för sent ute om jag behöver den i helgen? Med vänlig hälsning, Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.