Småkakor

Mandel- och pistagesnittar

I september ska min bästa vän gifta sig. Jag har fått äran att vara brudtärna och även att baka bröllopstårtan så det kommer bli fullt upp den närmaste månaden.
I kväll är det planeringsmiddag hemma hos brudparet och jag blev tillfrågad om jag kunde baka något till kaffet. Klart jag kunde
Det blev en ljuvlig mördegssnitt med fyllning av mandel och pistage. Eftersom färgtemat på bröllopet är lavendel så färgade jag mandelmassesmeten lila.
Väldigt, väldigt god blev den lilla söta kakan och förhoppningsvis blir den väl mottagen till kaffet i kväll.
Mandelsnittar:
100 g rumsvarmtsmör
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
Fyllning:
150 g mandelmassa
2 msk pistagenötter
ev färg
Kristyr:
0,5 dl florsocker
0,5-1 tsk vatten
Pistagenötter till dekoration
Blanda snabbt ihop smör, mjöl (spara lite till utbakningen), socker och ägg, gärna i en matberedare. Plasta in och låt vila minst 1 timme i kylen.
Riv mandelmassan och finhacka pistagenötterna. Blanda mandelmassa och pistagenötter och färg om det önskas. Rulla två längder ca 30 cm långa. Plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen. Sätt ugnen på 200°.Dela degen i två delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord, eller mellan plastfolie 30 cm lång och tillräckligt bred att räcka runt mandelmasserullen. Lägg en rulle på varje del och linda in den i degen. Skär av ev överskott av degen, tryck noga till skarven och vänd rullen med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda ca 10 minuter. Skär rullen i små sneda kakor medan den fortfarande är varm. Låt kallna.
Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla över kakorna och tryck på några pistagenötter på varje.
Advertisements

5 reaktioner på ”Mandel- och pistagesnittar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.