Bröd, Okategoriserade

Franskbröd

 
Idag blev det makens favorit bröd. Själv gillar jag lite mörkare bröd med tuggmotstånd. Men han vill BARA ha vitt bröd. Så jag bakade franskbröd på dinkelmjöl. Det blev jättegott och som med alla bröd så är det något magiskt med helt nybakat bröd med bara lite smör på.
 
Det här är receptet jag använde:
50 gram jäst
5,5 dl fingervarmt vatten
50 gram rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 kg siktat dinkelmjöl (ca 16 dl)
 
Smula ner jästen och rör ut i det fingervarma vattnet. Tillsätt rumsvarmt smör, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta kraftigt, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter) under bakduk. Arbeta ner degen igen antingen i maskin eller för hand och dela den i tre delar. Forma limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller lägg i brödformar på 1,5 liter.
Låt återigen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter). Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter, eller tills de har en innertemperatur på 98 grader.
 
 

5 reaktioner på ”Franskbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.