Baka i långpanna

Päron- och konjakskaka

Ibland måste man vara lite mer kreativ än annars. Blev jättesugen på att baka och hade varken ägg, smör eller mjölk hemma. Googlade lite men hittade bara kladdkakor och det var jag inte alls sugen på att göra. Kom ihåg att jag hade ett recept på en Päronkaka som jag ville testa. Det enda problemet med den var att det skulle vara smör i degen. Jag chansade och bytte ut det mot olja och det blev riktigt bra.

Supergod kaka med lite vuxnare smak, vilket inte hindrade mina barn från att sluka sina bitar och slicka tallrikarna efter sig.
Lite som ett mellanting mellan kaka och paj.
Päron- och konjakskaka:
4 dl vetemjöl
5 dl havregryn
2 dl socker
1 krm salt
2 dl rapsolja
1 dl sirap
2-3 päron beroende på storlek
2 msk konjak
200 gram mörk choklad
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser och sen oljan och sirapen. Det ska bli lite som en smuldeg. Klä en form ca 20x30cm med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen  till en kompakt botten. Grädda ca 12-15 minuter. Skala päronen och skär bort kärnhuset och dela i små bitar. Strö päron och grovhackad choklad över bottnen och fördela ut konjaken över kakan. Täck sedan över med resten av degen och grädda återigen ca 12-15 minuter tills den får fin färg.
Låt svalna och dela i lagom stora bitar. Det blir lättare att dela om den står i kylen ett par timmar innan.
Advertisements

2 reaktioner på ”Päron- och konjakskaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.