Småkakor

Jordgubbstosca till alla hjärtans dag

wpid-psx_20160210_123316.jpg

Toscakaka är en sån där kaka som jag alltid, alltid har tyckt om. Det var verkligen det lyxigaste jag kunde tänka mig när jag var liten och lyckan var total när mamma någon gång köpt hem en toscakaka till helgen. Den här varianten är gjord i mazarinformar och smaksatt med jordgubbar så det är helt enkelt lite extra gott.

De fina hjärtformarna har jag letat efter många gånger sen jag bakade de här första gången men har inte lyckats hitta några. Tack och lov blir de precis lika goda i runda formar ;-).

Mördeg:
200 g smör
0,5 dl florsocker
5 dl vetemjöl
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Blanda socker, vaniljsocker och smör tillsätt sedan ägget och till sist mjölet och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in och låt vila i kylen 20 min. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta och ta ut 12 bottnar. Fodra formarna ända över kanterna och skär bort överflödig deg.

Mazarinfyllning:
200g mandelmassa
100g rumstempererat smör
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
8-10 jordgubbar

Blanda samman mandelmassan med hälften av smöret, när det är helt blandat arbetas resten av smöret in. Tillsätt ägget, och rör in det i smeten. Arbeta inte in för mycket luft, så använd inte elvisp. Smaksätt med vaniljsocker. Mosa jordgubbarna och blanda ner i smeten.

Klicka ut fyllningen i formarna och fyll till ca 2/3. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 13–15 minuter.

Tosca:
0,5 dl pistagenötter
1 dl cashewnötter
1 dl flisad sötmandel
0,5 dl vispgrädde
50 gram smör
0,5 dl strösocker
2 msk honung

Höj ugnsvärmen till 200 grader. Grovhacka nötterna och blanda med mandelfliset i en bunke. Blanda grädde, smör, socker och honung i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, sänk värmen och fortsätt koka tills blandningen börjar få en lätt gyllenbrun färg. Rör om hela tiden. Häll blandningen i bunken med nötter och rör om. Fördela toscasmeten på mazarinkakorna och grädda mitt i ugnen i cirka 10-11minuter, eller tills toscatäcket har fått en gyllenbrunfärg.

8 reaktioner på ”Jordgubbstosca till alla hjärtans dag

    1. Hej Maria! Tyvärr var det här rätt länge sedan. Då köpte jag formarna på hemköp men sedan dess har jag inte hittat dem någonstans. Hittar jag dem igen så lovar jag att gå upp med ett tipsinlägg på bloggen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.